u Sarajevu i Mostaru

Na ljetnom kampu mira Friedensgrund BiH nazočilo 30-tak mladih

KT
04.08.2020.
u 21:31

U prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II." te na različitim lokacijama u Sarajevu i Mostaru upriličen je od 29. srpnja, do 4. kolovoza ljetni kamp mira Friedensgrund BiH.

Nazočilo je 30-tak mladih iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Mostara, Orašja, Odžaka, Gornje Dubice, Tuzle, Domaljevca, Vareša, Viteza i Zenice koji su proveli sedam dana u druženju, upoznavanju običaja i tradicija naroda u Bosni i Herecgovini te kroz duhovni i zabavni program otkrivali svoje talente i bogatstva okruženja u kojem žive, piše Nedjelja.ba. 

Molitva u duhu Taizea

U prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., malo u drukčijim okolnostima zbog situacije izazvane koronavirusom, u srijedu 29. srpnja započeo je ljetni kamp mira Friedensgrund BiH. Sve je započeo pozdravom dr. vlč. Šime Maršića, ravnatelja NCM-a.

Potom je sudionike s programom upoznala koordinatorica kampa Marija Puljić. Nakon upoznavanja sudionika, u program se uključio brat Richard preko Zoom aplkacije, iz kršćanske zajednice Taize u Francuskoj. S obzirom da se molitve u duhu Taizea sastavni dio programa, brat Richard je mladima predstavio zajednicu Taize i način molitve, te također odgovarao na pitanja koja su mladi imali. Program je završen zajedničkom molitvom u duhu Taizea.

Fridensgrund BiH dio internacionalnog kampa go4peace

Drugog dana ljetnog kampa mira sudionici su imali raznovrsni program. Jutro je počelo molitvom u duhu Taize-a, a po završetku doručka uslijedilo je uključenje u program sa online internacionalnog kampa Go4peace. Nazočni su imali prigodu putem Zooma razgovarati sa svećenikom iz Njemačke, Meinolfom Wackerom, osnivačem i voditeljem međunarodne mreže mladih pod nazivom go4peace.

Inače, go4peace kamp se ove godine održava online i u njemu sudjeluju mladi iz sljedećih zemalja: Njemačke, Slovenije, Albanije, Austrije, Poljske, Češke Republike, Kosova, Norveške, Srbije, Ukrajine te Bosne i Hercegovine.

Nakon toga, uslijedile su radionice u sklopu kampa koje su vodile vršnjačke edukatorice Deana Relatić i Sunčica Đukanović na kojima su mladi razgovarali na temu različitih uloga u društvu. Također, imali su za cilj spoznati kako određene privilegije utječu na kvalitetu našeg života, a pored navedenog mladi su sudjelovali u vježbama grupnog rješavanja sukoba te uvidjeli važnost komunikacije u svakodnevnim životnim situacijama.

Nakon poslijepodnevnog odmora okušali su se u sportskim aktivnostima, koje je predvodio Mario Tucaković. U sportskoj dvorani Renovabis kroz sportske igre pokazali su timski duh te uvidjeli važnost sporta u izgradnji mira među mladima.

Po završetku sportskog sadržaja mladi su zajedno s edukatorom Igorom Stanišićem bili dio probe pjevanja, gdje su učili izvođenje pjesama koje imaju priliku svakodnevno pjevati tokom molitvi u duhu Taizea.

Večernji dio programa obilježio je razgovor s vlč. Maršićem

Volontiranje i posjet Mostaru

Fridensgrund BiH, ljetni kamp mira, nije samo učenje i zabava, već je također i pomaganje drugima te razvijanje svijesti o važnosti volontiranja. Tako su petak 31. srpnja, treći dan kampa, posebno obilježile tri volonterske akcije. Prva skupina je posjetila župu Uznesenja Blažene Djevice Marije u sarajevskom prigradskom naselju Stup gdje je čistila vanjski oltar te dvorište. Druga i treća grupa su imale priliku posjetiti studentske domove u Gatačkoj i Ljubljanskoj ulici, gdje su čistili prostorije u kojima će boraviti studenti u narednoj akademskoj godini.

Poslijepodnevni program protekao je u sudjelovanju mladih na radionici Upristoji se koja je dio programa E-bontona.

Potom su uslijedile radionice u sklopu Škole volonterizma, koje su vodili djelatnici Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije Miroslav Gracić, Josipa Prskalo, Tina Matić Ilić i Davor Krajinović.

Četvrti dan kampa, 1. kolovoza, sudionici su posjetili Mostar dok su petog dana kampa u nedjelju u Sarajevu imali prigodu sudjelovati na liturgiji u Sabornoj crkvi u Sarajevu te misnom slavlju u katedrali Presvetog Srca Isusova. Poslijepodnevne sate obilježio je duhovni program pod vodstvom vlč. Damjana Solde, u dvorištu župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije na Stupu.

Naravno, ovo su samo neki od sadržaja koje su mladi imali za vrijeme održavanja kampa...

Inače, kamp Friedensgrund BiH je dio međureligijskog projekta Koračajmo zajedno koji ima za cilj pružiti priliku mladim katolicima i pravoslavcima da se susretnu i dožive ljetovanje na drugačiji način - kroz spoj zabave, molitve, učenja i timskog rada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?