Skupština ŽS-a:

Na listama lijekova moraju biti više zastupljeni domaći proizvod

sjednica
10.05.2016.
u 19:48

Skupština Županije Sarajevo naložila je Vladi Županije da u izradi budućih esencijalnih lista lijekova prednost da domaćoj proizvodnji i proizvodima a u skladu sa zakonskim propisima koji tretiraju ovu oblast.

Rasprava o Izvještaju o opskrbi Županije Sarajevo lijekovima, koji je danas i prihvaćen, odražavala je potrebu promjene tretiranja domaće proizvodnje kada su u pitanju liste lijekova.

Cjelokupan dosadašnji sistem u ovoj oblasti, kako je opisao premijer Županije Elmedin Konaković, namjerno je loše uspostavljen. On je naglasio da će domaća proizvodnja dobiti primat svuda gdje je to moguće te da će Županija Sarajevo tražiti od Ustavnog suda očitovanje na federalni propis koji diktira cijenu određenog lijeka, dok se on na tržištu može nabaviti i po nekoliko puta manjim cijenama, što u konačnici plaćaju građani, odnosno korisnici tih lijekova.

Skupština Županije Sarajevo je donijela odluke o izmjenama i dopunama statuta zdravstvenih ustanova i to Domova zdravlja, Ljekarna Sarajevo i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS.

Ove izmjene su dio usklađivanja statuta zdravstvenih ustanova sa odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Uredbom sa zakonskom snagom o ustanovama i pravilnicima o uvjetima u pogledu vrste završenog fakulteta zdravstvenog usmjerenja koje moraju ispuniti osobe koje konkuriraju za direktora ustanove. Takođe, razlog za donošenje ovih izmjena i dopuna statuta se tiče utvrđivanja slučajeva prijevremenog razrješenja predsjednika, člana odnosno članova upravnih odbora, utvrđivanje slučajeva prijevremenog razrješenja predsjednika, člana odnosno članova nadzornih odbora kao i usklađivanje statuta sa odredbama Zakona o javnim nabavkama kao i usklađivanje statuta sa odlukama o preuzimanju prava i obaveza osnivača i usklađivanju organizacije i poslovanja ovih javnih ustanova.

Skupština je jednoglasno odbila Izvještaj o radu i financijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja ŽS za 2015. godinu ocjenjujući da rad ove ustanove u protekloj godini ne može biti zadovoljavajući te da nisu napravljeni traženi reformski iskoraci. Nedostatak pratećih revizorskih izvještaja o poslovanju ZZO KS istaknut je kao poseban problem, a zbog istog razloga sa dnevnog reda današnje Skupštine povučen je Izvještaj o radu i financijskom poslovanju Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu za 2015. godinu.

Izvještaji o radu i financijskom poslovanju Domova zdravlja, Apoteka Sarajevo i Psihijatrijske bolnice za 2015. godinu nisu danas dobili podršku zastupnika Skupštine ŽS. Rad ostalih županijskih zdravstvenih ustanova ocijenjen je pozitivnim i njihovi izvještaji za 2015. godinu su većinom glasova usvojeni.

Danas su usvojeni i izvještaji o implementaciji odluke o proširenom obimu prava za korištenje ortopedskih pomagala, lijekova, medicinsko-sanitetskih pomagala, o izvršenju Proračuna za proteklu godinu, o radu Fonda Županije Sarajevo za očuvanje grobalja šehida i poginulih branitelja, kao i Izvještaj o izvršenju sankcija u Županiji Sarajevo za 2015. godinu. Izvještaj o radu i financijskom poslovanju Zavoda za informatiku i statistiku ŽS za proteklu godinu nije dobio skupštinsku podršku, priopćeno je iz Press službe ŽS.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?