Prema podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH

Na liječenju od multiple skleroze 669 pacijenata, a na listi čekanja bilo 191

11.12.2023.
u 19:32

Prema informacijama iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, planirana sredstva za liječenje oboljelih od multiple skleroze za 2023. godinu iznose 8,000.000 KM

Kako bi se osigurala adekvatna terapija za sve oboljele od multiple skleroze s područja Federacije BiH, na godišnjoj razini potrebno je osigurati 13,500.000 KM, a trenutačno se izdvaja 8,000.000 KM, zbog čega su napravljene liste čekanja, piše Večernji list BiH.

Kako do lijeka

Prema podacima 191 osoba oboljela od multiple skleroze s područja Federacije BiH trenutačno se nalazi na listi čekanja, dok je na liječenju 669 pacijenata. Kako su naveli iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, liste čekanja za lijekove s liste lijekova Fonda solidarnosti Federacije BiH uspostavljaju nadležna povjerenstva Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH na osnovi evaluacije medicinske dokumentacije dostavljene od konzilija zdravstvenih ustanova i utvrđenih kriterija uputa o uspostavi liste čekanja za lijekove s liste lijekova Fonda solidarnosti Federacije BiH, koju je donio Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

Prema informacijama iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, planirana sredstva za liječenje oboljelih od multiple skleroze za 2023. godinu iznose 8,000.000 KM. Prema odluci o listi lijekova Fonda solidarnosti, uvrštena je skupina lijekova za liječenje multiple skleroze, i to interferon beta-ab rekombinantni inj. 0,25 mg, metenkefalin/tridecactid inj. 5 +1, glatiramer acetat inj. 40 mg/mL, fingolimod tvrde kapsule 0,5 mg, teriflunomid tb. 14 mg, okrelizumab inf. 300 mg i dimetilfumarat cps. 120 i 240 mg, koji se redovito nabavljaju i isporučuju prema zdravstvenim ustanovama, kao i lijek siponimod koji se nabavlja prema točki IX. odluke o listi lijekova Fonda solidarnosti Federacije BiH koja glasi: "Upravni odbor Federalnog zavoda može u medicinski opravdanom slučaju, a na prijedlog Povjerenstva za utvrđivanje prava korištenja lijekova, odobriti primjenu točno definiranih količina nužnih lijekova za određen broj pacijenata, a koji se ne nalaze na listi lijekova Fonda solidarnosti uz uvjet da se nabava ovih lijekova financira od proizvođača lijeka u iznosu od 50 posto, a sufinancira iz sredstava federalnog Fonda solidarnosti bez obzira na to je li lijek koji se financira po tom režimu registriran u BiH ili ne.

Dugogodišnji problem

Na osnovi članka 25. pravilnika o bližim kriterijima za izbor lijekova, postupku i načinu izrade liste lijekova Fonda solidarnosti Federacije BiH, kao i korištenju lijekova s liste lijekova Fonda solidarnosti Federacije BiH, Upravni odbor Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja donio je uputu o uspostavi liste čekanja za lijekove s liste lijekova Fonda solidarnosti Federacije BiH, a dio ove upute su i kriteriji za stavljanje na listu čekanja", naveli su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH. Potvrdili su kako liste čekanja postoje za više skupina lijekova zbog ograničenih financijskih sredstava, a najviše je onkoloških pacijenata koji se nalaze na listama čekanja.

Da bi svi pacijenti koji su trenutačno na liječenju za MS i svi pacijenti koji su na listi čekanja za MS dobili potrebnu terapiju, potrebno je za njihovu godišnju terapiju osigurati dodatna sredstva u visini od 5,500.000 KM. Prema ranijim podacima, ukupan broj oboljelih koji se nalaze na listama čekanja je 1700, a riječ je o dugogodišnjem problemu koji je vidljiv kroz nedovoljna izdvajanja za Fond solidarnosti. U cilju rješavanja problema, odnosno smanjenja liste čekanja, ove je godine Vlada Federacije BiH prvi put rebalansom proračuna izdvojila sredstva za Fond solidarnosti.

Riječ je o 10 milijuna KM. Također je usvojen zaključak kojim se pozivaju sve županijske vlade, fondovi zdravstva županijskih zavoda koji su ostvarili suficit da preuzmu liječenje onkoloških i svih pacijenata iz fonda solidarnosti do kraja godine jer određeni županijski zavodi zdravstvenog osiguranja imaju višemilijunske suficite, poput Sarajevske županije koja, prema tvrdnjama Seada Sefića, predsjednika Udruge oboljelih od raka prostate, ima 136 milijuna KM oročenih sredstava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije