Na kupnju na internetu u ovoj godini potrošeno više od 2,3 milijuna KM

kartica, online kupovina
Ilustracija
13.09.2023.
u 18:06

U današnjem digitalnom dobu kupnja na internetu postala je sve popularnija i praktičnija. Bez obzira na to je li u pitanju odjeća, elektronika ili bilo koji drugi proizvod, sve se može kupiti jednim klikom miša. Pa i ne čudi što se tradicionalan način kupnje sve više potiskuje s obzirom na to da je zanimljivu "krpicu" ili predmet moguće kupiti iz dnevnog boravka, s radnog mjesta, kafića ili pak javnog prijevoza, i to iz bilo kojeg dijela svijeta, piše portal Večernjeg lista BiH.

Osam mjeseci

Da i bh. građani sve češće prakticiraju ovakav način kupnje, najbolje govori podatak Uprave za neizravno oporezivanje, prema čijim su pokazateljima u osam mjeseci ove godine za robu koja im je stizala iz inozemstva izdvojili nešto više od 2,3 milijuna maraka.

- Navedeni višemilijunski iznos građani su izdvojili za 13.227 kg robe, dok je za davanja plaćeno nešto više od pola milijuna maraka - kazali su za Nezavisne novine iz Uprave za neizravno oporezivanje. U odnosu na online kupnju tijekom ove godine, u istom razdoblju prošle građane BiH su narudžbe iz inozemstva stajale 219.549 maraka više, odnosno gotovo 2,6 milijuna maraka za 17.200 kilograma robe. Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH su za navedeni medij kazali da uvoznim davanjima ne podliježu svi paketi koji pristižu iz inozemstva u BiH.

- Plaćanja uvoznih davanja oslobađa se roba zanemarive vrijednosti sadržana u pošiljci poslanoj izravno iz druge države primatelju u Bosni i Hercegovini. Robom zanemarive vrijednosti smatra se ona roba čija je ukupna vrijednost do 300 KM po pošiljci, isključujući alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duhan i duhanske prerađevine - rekli su za Nezavisne iz Uprave za neizravno oporezivanje. Prema podacima ove ustanove, najviše robe, u vrijednosti od 1,2 milijuna maraka, ocarinjeno je u Sarajevu, dok je u Banjoj Luci ocarinjeno robe u vrijednosti većoj od 600.000 maraka. Roba koja je ocarinjena u Mostaru vrijedna je 547.992 KM. Iz udruga koje se bave zaštitom potrošača navode kako građani imaju različite razloge zbog kojih se odlučuju za kupnju na internetu. - Ponekad je jeftinije kupiti određeni proizvod preko popularnih stranica za prodaju izvana jer su neki proizvodi zaista mnogo jeftiniji nego u bh. trgovinama - objasnio je za Nezavisne Dušan Srdić, predsjednik Udruge za zaštitu potrošača "Reakcija" iz Banje Luke. Dodao je kako potrošači koji kupuju online imaju pravo i na raskid ugovora u roku od 15 dana bez ikakvog obrazloženja, što, prema njegovim riječima, nije moguće prilikom uobičajene kupnje.

Budite oprezni

Iz udruga za zaštitu potrošača diljem BiH, također, konstantno upozoravaju na sve češće prijevare tijekom kupnje "klikom". - Kupci moraju dobro voditi računa kada kupuju online. Kažu kako je u BiH ogroman prostor za manipulaciju kada je riječ o internetskoj kupnji. - Na društvenim mrežama imamo jako mnogo stranica koje svjesno obmanjuju javnost. Primjerice, prodaju haljine te je na fotografijama jedan proizvod, a stigne vam nešto potpuno drugačije. Navedeno je i nekoliko primjera. Zabilježen je slučaj u kojem je gospođa naručila crnu kužnu jaknu, a stigla joj je bijela, ali ne kožna, nego od skaja. Jedna djevojka je pak naručila klompe za posao, a dobila je poderane kućne papuče koje su bile uredno zapakirane… I takvih je primjera mnogo.

Stalno upozoravamo potrošače da obrate pozornost i da nikome ne dijele svoje osobne podatke te da ne naručuju sa sumnjivih stranica na internetu. Konstantno treba govoriti o ovom problemu, zbog kojeg sve veći broj bh. građani ostaje i bez željenog proizvoda i bez novca - upozoravaju iz udruga, dajući kupcima savjet kojeg bi se uvijek trebali pridržavati. - Osnovni savjet potrošačima je da dobro provjere odakle naručuju - adresu i broj telefona. Također trebaju isključiti sve vrste narudžbi sa stranica koje nisu sigurne jer postoji mogućnost da će biti obmanuti - zaključuju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?