Uspostava jedinstvene web stranice

Na jednom mjestu sve bitne informacije o udrugama i fondovima

Josip Grubesa
08.03.2016.
u 20:36

Uspostavom ove stranice olakšat će se nadzor nad radom udruga i fondova, po zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma

Danas je u Sarajevu Ministar pravde BiH Josip Grubeša s predstavnicima nižih razina vlasti potpisao sporazum o uspostavi jedinstvene web stranice na kojoj će biti dostupni podaci o svim nevladinim organizacijama, što je veliki korak u transparentnosti u radu tih organizacija.

Uz državnu razinu, nevladine organizacije se mogu registrirati na razini RS-a u okružnim sudovima, te u FBiH i u deset županija preko resornih ministarstva.

Prije samog potpisivanja ugovora ministar okupljenima se obratio ministar Grubeša: "Potpisivanjem ovog sporazuma, dokazujemo kako je moguće, obzirom na različite razine nadležnosti za registraciju nevladinih udruga, omogućiti svim zainteresiranima uvid u popis takvih udruga na jednom mjestu. Ovim ćemo omogućiti građanima i svim zainteresiranim da jednim klikom na jednom mjestu pretražuju sve baze koje se vode kod nadležnih tijela koja su i dalje vlasnici podataka, i dalje upisna tijela, i dalje su to njihove baze, mi samo na jednom mjestu činimo podatke dostupnim, radi lakšeg snalaženja i njihova korištenja.

Softver i tehničku podršku za županije koje do sad nisu imale baze podataka financirat će naši prijatelji iz međunarodne zajednice, a Vijeće Europe je izrazilo zanimanje za pomoć ovom projektu", rekao je između ostaloga ministar Josip Grubeša.

Inače, registracija se provodi prema četiri zakona, a svako registracijsko tijelo imalo je svoj posebni registar i različite standarde za upis podataka, a bilo je slučajeva kako se u pojedinim županijama upiše samo ime i sjedište udruge, bez ikakvih drugih podataka što je otvaralo prostor za malverzacije, a bilo je registriranja više udruga pod jedinim imenom.

Uspostavom zajedničke standardizirane stranice ovakve nezakonite radnje biti će u velikoj mjeri umanjene, a ujedno će se omogućiti javni pristup podacima o svim registriranim udrugama u BiH što je obveza koja proističe iz ugovora kojega je BiH potpisala s Odborom stručnjaka Vijeća Europe za evaluaciju borbe protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti tzv. Moneyval.

Uspostavom ove stranice olakšat će se nadzor nad radom udruga i fondova, po zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma.

Ovo je vrlo važan korak u transparentnosti u pristupu informacijama svim zainteresiranim fizičkim i pravnim osobama, jer će na jednom mjestu moći dobiti sve bitne informacije o udrugama i fondacijama, a to su do sada mogli ostvariti samo podnošenjem pisanog zahtjeva po proceduri Zakona o slobodi pristupa informacijama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?