Važni izbori:

Na izborima u EU bh. Hrvati moraju izabrati svog zastupnika

25.05.2019.
u 13:10

Glasovati na sutrašnjim izborima mogu svi hrvatski državljani koji su se registrirali ili pak imaju novu iskaznicu, a svi drugi mogu zatražiti posebno dopuštenje na sam dan izbora

Sutra će se održati izbori za Europski parlament u većini država članica Europske unije, među kojima je i Republika Hrvatska, a pravo glasa imat će i hrvatski državljani iz Bosne i Hercegovine. Ovi izbori važni su ne samo zbog toga što će hrvatski građani u BiH imati mogućnost sudjelovati u biranju zastupnika Europskog parlamenta nego, prije svega, zbog mogućnosti da će dobiti svog predstavnika koji će lobirati za interese ovoga naroda u BiH, ali i biti svojevrstan zastupnik države i njezina bržeg uključivanja u zajednicu europskih država i naroda.

Ravnopravnost bh. Hrvata

Prikrivenu kampanju preko svojih vojničkih krugova u inozemstvu, prije svega u BiH, za Europski parlament vodio je general Željko Glasnović, dok je Ruža Tomašić posjetila nekoliko mjesta, no jedini su ozbiljniji iskorak napravili u HDZ-u koji su visoko na svojoj listi postavili dosadašnju zastupnicu Željanu Zovko. U potporu za motiviranje birača uključili su se iz HDZ-a BiH i Hrvatskoga narodnog sabora BiH. Ove su izbore ocijenili “povijesnom prilikom u borbi hrvatskog naroda za svoju ravnopravnost”. 
“U nedjelju, 26. svibnja 2019. godine izbori su za Europski parlament. Mi Hrvati u BiH imamo svog predstavnika - Željanu Zovko, već dokazanu zastupnicu prava i interesa hrvatskog naroda u BiH, koja je 4. na listi HDZ-a Republike Hrvatske. To je veoma konkretna i važna poruka HDZ-a Republike Hrvatske i predsjednika Andreja Plenkovića nama Hrvatima u BiH. Iz dana u dan svjedočimo neravnopravnom položaju hrvatskog naroda u odnosu na druga dva naroda u BiH. Svjesni smo i zastoja u izgradnji pravednog društva i učinkovite države, kao i približavanju članstvu Europske unije”, navodi se u pozivu za glasovanje na sutrašnjim izborima. Pri tome se navodi kako je vrlo značajno imati svoje predstavnike u europskim institucijama koje kreiraju i politiku prema Bosni i Hercegovini.
“Svi koji poznaju političku situaciju u BiH smatraju da bez međunarodnih institucija i njihove pomoći neće biti moguće riješiti probleme u BiH. Jedna od tih međunarodnih institucija svakako je Europski parlament, koji je na traženje zastupnice Željane Zovko i drugih hrvatskih zastupnika izglasao Rezoluciju o BiH. Zajedničkim radom hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu izglasana je Rezolucija o BiH. Rezolucija Parlamenta EU-a vrlo je jasno ukazala na pogubnost separatističkih i unitarističkih politika u BiH”, navodi se u dokumentu i objašnjava da se upravo zbog jasnih poruka ignorira njezin sadržaj. 
“Za bosanskohercegovačke Hrvate od neprocjenjive je važnosti da dobiju svog predstavnika u Parlamentu EU-a. To za nas nije samo mjesto za kandidata, nego to znači ured u Bruxellesu i Strasbourgu, a to je i mogućnost za izravno lobiranje i za popravak ustavno-pravnog položaja Hrvata u BiH. Ovo je povijesna prilika koju trebamo iskoristiti”, stoji u pozivu. Dosad su najviše zabune oko mogućnosti glasovanja unosile objave oko potrebe registracije. Ta se registracija odnosi na osobe koje ne posjeduju novu hrvatsku osobnu iskaznicu. Svi oni koji je posjeduju imaju mogućnost glasovati na izborima u Bosni i Hercegovini.

Posebne potvrde

Zbog toga je i dramatično porastao broj onih koji potencijalno mogu glasovati. Naime, takvih je više od 84.000 u BiH. Kada bi izlaznost tih osoba bila na razini 50 posto, moguće je osigurati još jedan mandat u Europskome parlamentu. Uz osobe koje imaju nove iskaznice, a pri tome su prijavljene samo na adresama u BiH, glasovati mogu i svi oni hrvatski državljani koji na dan izbora zatraže posebnu potvrdu o glasovanju. Dovoljno je pri tome ponijeti osobnu iskaznicu ili pak putovnicu. Posebno će raditi uredi pri hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima koji će izdavati dokumente potrebne za glasovanje onim osobama koje nemaju novu iskaznicu ili se nisu registrirale do 15. svibnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije