Vlado Kreslin, slovenski Bob Dylan, večeras na MFF-u predstavlja autobiografski film

Na isti način uživam kad sviram s Ciganima i s R.E.M.-om, nema razlike

M. Majcen
12.10.2022.
u 13:59

Bit će ovo sat i pol dobre zabave za publiku Hercegovine, govori za Večernji list Vlado Kreslin, slovenski folk rock glazbenik čije putovanje scenom, u proteklih 40 godina, pratimo u filmu "Pjevaj mi pjesmu" na Mediteran Film Festivalu. Dokumentarac je režirao Miran Zupanič, a uz neobičnog glazbenika prikazuje i njegove priče - duhovite i nostalgične. Na premijeri u Širokom Brijegu večeras u 20 sati u kinu Borak bit će i sam Kreslin, iako mu je, kaže, pomalo i neugodno gledati film o sebi.

Predstavljaju vas i uspoređuju s mnogima, među ostalima i s Bobom Dylanom. Koliko vam to imponira i kako biste predstavili sebe - tko je Vlado Kreslin?

- Usporedba s Dylanom je, naravno, neumjesna, a ja prvo mislim da sam pjevač pa autor i muzikant. Čovjek kojeg je muzika zarobila već u ranim godinama.

Kakvi su vaši dojmovi o dokumentarnom filmu o vama?

- Iskreno rečeno, malo je čudno, na trenutke gotovo neugodno, gledati film o sebi. Pogotovo ako je snimljenog materijala za 100 sati, a film traje sat i pol. Treba shvatiti da to nije tvoj film, nego film koji je uradio netko drugi.

Što mislite što je ljudima tako neobično u vama?

- To me često pitaju, a ja ne znam odgovor, niti puno razmišljam o tome. Osobno volim glazbu i autore kod kojih nađem dio sebe, pa je vjerojatno i kod drugih ljudi slično.

Je li ovo prvi put da ćete posjetiti Široki Brijeg, vežu li vas ikakve uspomene za Hercegovinu?

- U Širokom Brijegu još nisam bio i jedva čekam da se upoznam s tim krajem. Bio sam nekoliko puta u Mostaru, gradu pjesnika. Jednom čak na pjesničkoj večeri s kolegama, slovenskim pjesnicima.

Što trenutačno radite?

- Pripremam izlazak koncertnog albuma koji sam snimio s odličnom slovenskom grupom Teo Collori in Momento Cigano.

Surađivali ste s mnogima - od Arsena, Belana, Stefanovskog, Šerbedžije... Netko s kim biste voljeli raditi danas?

- Nadam se da ću još svirati s puno različitih glazbenika i ekipa. Mogu reći da isto uživam kad sviram s Cinkušima i R.E.M.-om, s orkestrom limene glazbe i s Ciganima. No, možda je vrijeme da napravim nešto s Antom Gelom s kojim sam već nešto natuknuo oko toga.

Kakvu glazbu slušate, neko novo ime koje vam se sviđa?

- U posljednje vrijeme najviše volim tišinu ili pjesmu prekmurskih ptica. Veliki sam fan odlične slovenske blues grupe Prismojeni Profesorji Bluesa s kojom sam imao priliku svirati prije nekoliko dana.

Što vam predstavlja izazov?

- Svaka nova pjesma na kojoj radiš veliki je izazov i postoji bezbroj mogućnosti da je upropastiš i izgubiš.

Poziv publici na premijeru filma u Hercegovini?

- Film "Pjevaj mi pjesmu" pun je glazbe, koliko rocka, toliko i prekmurske narodne glazbe, pun je priča, duhovitih i nostalgičnih. To nije samo film o glavnom liku nego i o njegovoj publici koja je vrlo različita i svestrana. Uvjeren sam da će ovo biti sat i pol dobre zabave za publiku Hercegovine kojoj se jako veselim.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije