Neobična pojava

Na hitnoj sjednici usvojen proračun za 2017.

19.12.2016.
u 08:00

Zastupnici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su jučer na hitnoj sjednici Zakon o proračunu institucija i međunarodnih obveza BiH za 2017. godinu te je na taj način u propisanim rokovima i redovitoj zakonodavnoj proceduri usvojen dokument koji će omogućiti nesmetano izvršavanje zakonskih nadležnosti bh. institucija.

Vanjski dug

Financiranje državnih institucija bit će na razini prethodnih pet godina, u iznosu od 950 milijuna KM, jer je tako propisano globalnim okvirom fiskalne bilance i politika BiH, a osim tih prihoda uključeni su i prihodi za servisiranje vanjskog duga u iznosu 1,011.157,177 konvertibilnih maraka.

Prihodi su osigurani od neizravnih poreza u istom iznosu već pet godina i iznose 750 milijuna KM, dok je preostalih 200 milijuna KM osigurano od neporeznih prihoda, tekuće podrške iz inozemstva, transfera drugih razina vlasti, prenesenog viška prihoda iz prethodnih godina te primitaka od prodaje stalnih sredstava. Ukupan vanjski dug za 2017. godinu iznosi nešto više od milijarde, što je za oko 240 milijuna KM više u odnosu na ovu godinu.

Od ovog iznosa obveze Federacije BiH su 650 milijuna KM, Republike Srpske 350 milijuna, Brčko Distrikta 6,2 mil. i BiH 5,5 milijuna KM. Zastupnici su bez rasprave jučer podržali proračun za iduću godinu.

Bevanda zadovoljan

Ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda jučer je u Sarajevu izjavio novinarima kako je zadovoljan činjenicom da je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio Zakon o proračunu institucija i međunarodnih obveza BiH za 2017. godinu, nakon što je to u srijedu uradio i Zastupnički dom državnog Parlamenta. Po njegovim riječima, ono što je dobro, a to je bilo i u srijedu na sjednici Zastupničkog doma i jučer na sjednici Doma naroda, jest to da su sve rasprave i sve primjedbe bile korektne.

“Puno toga je vjerojatno i nužno i opravdano, ali mislim kako sam dao valjane odgovore i razjasnio neke stvari, posebno vezano za iznos, odnosno visinu proračuna, način na koji se donosi globalni fiskalni okvir kroz Fiskalno vijeće”, naveo je ministar 
Bevanda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije