velike kolone

Na graničnim prijelazima Hrvatske s BiH čekalo se i do četiri sata

Neva Zganec/PIXSELL
08.01.2023.
u 18:22

Na osam graničnih prijelaza Hrvatske s BiH čekalo se od jednog do četiri sata, dok se od četiri granična prijelaza sa Srbijom, najveća gužva stvarala na Bajakovu

Tijekom proteklog vikenda završili su božićno-novogodišnji blagdani, a kako je započela i skijaška sezona, gužva na cestama i graničnim prijelazima bila je očekivana. No, nakon što je Hrvatska od 1. siječnja postala dio schengenskog prostora, pa su dosadašnje granice prema Sloveniji i Mađarskoj ukinute, nepregledne kolone automobila te višesatna stajanja i čekanja ostala su obilježja graničnih prijelaza Hrvatsk s BiH, Srbijom i Crnom Gorom, gdje se danas na ulazak u Hrvatsku čekalo satima. 

Prema podacima MUP-a RH, HAK-a, ali i svjedočenju samih putnika, na osam graničnih prijelaza s BiH čekalo se od jednog do četiri sata, dok se od četiri granična prijelaza sa Srbijom, najveća gužva stvarala na Bajakovu gdje se čekalo i 16-17 sati u kolonama koje su dosezale i do sedam-osam kilometara. 

– Katastrofa. Na prijelaz u Hrvatsku čekali smo od subote u 20 sati do sada, nedjelje oko podneva. Punih 16 sati – kazao je danas jedan putnik na prijelazu Bajakovo koji se iz Srbije vraćao u Njemačku. 

Slično su govorili još neki putnici koji su zbog tolikog čekanja bili umorni i neispavani te prilično ljutiti. Pritom ih je na samoj granici i dalje čekala primjena dosadašnjih schengenska pravila pregleda i kontrola. 

A prema podacima, od subote u podne do danas u podne u Hrvatsku je preko Bajakova ušlo više od šest tisuća vozila i više od 26 tisuća putnika. A onda su ih opet, ali ipak nešto kraće kolone dočekale zbog naplata cestarine. Tako se danas ujutro na naplatnom mjestu Zagreb-istok kolona vozila protezala četiri kilometra.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?