Sveučilište u Mostaru

Na Filozofskom fakultetu održana Ars sacra, druga Međunarodna konferencija o kršćanskoj umjetnosti

30.11.2023.
u 15:19

U organizaciji Studija povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta, u Mostaru je održana međunarodna znanstvena konferencija o kršćanskoj umjetnosti – Ars sacra. Konferencija je okupila istaknute stručnjake iz raznih područja umjetnosti, od književnosti i arheologije, do teorije i povijesti umjetnosti do prakse umjetničkog djelovanja u crkvama. Cilj Konferencije je prikazati aktualna istraživanja o sakralnoj umjetnosti kroz sva povijesno-umjetnička razdoblja, od pojave kršćanstva do suvremenosti, unutar različitih znanstvenih disciplina, umjetničkih stilova i tehnika, protagonista i medija.

Svečano otvorenje Konferencije i pozdravni govor održao je dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Dražen Barbarić, istaknuvši „kako je Studij povijesti umjetnosti nositelj mnogobrojnih projekata kao što su znanstveno-stručni simpoziji, gostujuća predavanja, predstavljanja knjiga i dokumentarnih filmova, a isti obogaćuju sam program Filozofskog fakulteta te jačaju njegovu referentnost i vidljivost u polju humanističkih znanosti“. Zatim je uslijedilo obraćanje voditelja Konferencije Marina Ivanovića koji je naglasio „kako je specifičnost konferencije Ars sacra upravo u multidisciplinarnosti, pri čemu se različitim temama o kršćanskoj umjetnosti, pored povjesničara umjetnosti, književnika i teoretičara, mogu predstaviti likovni umjetnici kao praktičari, prezentirajući svoj stvaralački rad.“

Radni dio Konferencijes održan je u dvije sesije kojima su moderirali prof. dr. sc. Antun Karaman i prof. dr. sc Katja Bakja, a izlaganja su održana na sljedeće teme: Božidar Petrač (tema: Danteov i Paljetkov Očenaš), Katja Bakija („Jer meni treba moćna riječ“ – Refleksi biblijskog teksta u Ujevićevoj pjesmi Svakidašnja jadikovka), Tomislav Ćurić („Monumentum verbi“: Umjetničko oblikovanje i smještaj ambona u suvremenom liturgijskom prostoru), Vladimir Filipović (Župna crkva sv. Petra i Pavla u Kočerinu), Dinko Baković (Križni put na Starom gradu u Sinju), Toni Barać (Tematika križnog puta u opusu Zdenka Grgića na primjerima crkava u Ovčarevu, Sarajevu i Mostaru), Marin Ivanović (Sakralna djela Marije Ujević u crkvama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini), Antun Karaman (Vitraji Iva Dulčića u crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku), Milan Bešlić (Likovna djela Luka Paljetka i Tihomira Lončara u crkvi sv. Petra i Pavla u Gvozdu), Mladen Ivešić (Likovna rješenja u interijeru crkve Gospe od Anđela u Guberu) i Luka Petrač (Kameni glasnik: Mozaici Luke Petrača u sakralnim prostorima u Hrvatskoj i Sloveniji).

Radni dio Konferencije zaključen je opsežnom raspravom kojoj su nazočili brojni studenti Fakulteta, s ciljem da se studente kroz izvannastavne aktivnosti u raznim projektima i znanstvenim skupovima što kvalitetnije pripremi za njihov daljnji profesionalni rad. Konferencija je, prema mišljenju sudionika, polučila izvrsne rezultate i nove spoznaje u okviru kršćanske umjetnosti koji će biti objavljeni u zborniku radova, a isti će zaokružiti dvije godine rada Međunarodne konferencije o kršćanskoj umjetnosti Ars sacra.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije