u Osijeku

Na Festivalu znanosti ‘Mliječni vremeplov’ sudjeluju učenici iz Odžaka

11.05.2017.
u 11:55

Vrijeme je ono što razdvaja uzrok i posljedicu, vrijeme je način kojim priroda priječi da se dogodi sve odjednom, vrijeme je pokretna slika vječnosti (Platon). Upravo je Festival znanosti u Osijeku jednu od najuniverzalnijih kategorija odabrao za svoju temu. Na toj su manifestaciji znanosti, kao jedini predstavnici iz BiH, bili osnovci iz Odžaka. Učenici iz dvije područne škole Vojskova i Gornja Dubica, njih 19-oro u pratnji svojih učiteljica Ane Džoić, Jelene Jović i Marine Kovačević , proveli su korisno vrijeme, baš kao što je bila i tema festivala – vrijeme. - Festival znanosti ispunio je naše vaše vrijeme zanimljivim sadržajima, bilo je to dobro provedeno vrijeme na Prehrambeno tehnološkom fakultetu gdje nas je dočekala asistentica Marija Nujić. Kako se radi o učenicima od prvog do petog razreda svijet znanosti za njih je bio jedno posve novo i lijepo iskustvo, kazala nam je Ana Džoić. Pojašnjava da su učenici sudjelovali na radionicama. Jedna od njih bila je pod imenom “Mliječni vremeplov”. Djeca su praktično vidjela i pratila proces nastajanja sira, maslaca, jogurta, a s asistentima su također izrađivali razne materijale. Djeca su sudjelovala i na radionici “Kemija kroz vrijeme preko poznatih kemičara”. Sukladno dobi učenika na ovu je temu bila prezentacija, ali na poseban način. Učenici su na temelju asocijacija prepoznavali poznate kemičare i kakve su uspjehe postigli kroz svoj rad, a s posebnim su zanimanjem pratili i pokuse poznatih kemičara. - Posebno iskustvo za mališane bilo je promatranje bakterija kroz mikroskop. Također su djeca naprosto upijala teoriju na ovu temu s takvom snagom da će vjerojatno u budućem školovanju iz kemije i sličnih predmeta briljirali, a tko zna, možda će baš ovo biti za neke od učenika usmjerenje za buduće školovanje, dodaje učiteljica Ana.
Završnica jednodnevne edukativne ekskurzije za odžačke mališane bila je u znaku posve drugačijih tema i okruženja, neizbježnog i za djecu uvijek zanimljivog obilaska zoo vrta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?