Sveučilište u Mostaru

Na fakultetima počela ‘bitka za indekse’, idući tjedan se odlučuje tko će biti brucoš

fakultet
30.06.2017.
u 12:00

Predajom dokumenata za polaganje prijamnih ispita počela je “bitka za indekse” za većinu fakulteta u BiH, piše Večernji list BiH. Na mostarskom Sveučilištu predaja dokumenata počela je u ponedjeljak, traje do 1. srpnja, a izbor pristupnika za upis obavit će se razredbenim postupkom, i to od 3. srpnja do 8. srpnja, nakon čega će se znati koliko je fakulteta u prvom upisnom roku ispunilo kvotu i koliko je slobodnih mjesta ostalo za drugi upisni krug.

Prijave, bodovi, upisi...

- U prva dva dana nije bilo puno prijavljenih, kazali su nam s fakulteta. Kako očekuju, najveći broj prijava stići će danas i sutra. No, ne sumnjaju da će i ove godine broj prijava biti negdje na razini prošlogodišnjeg. Za tisuće srednjoškolaca “dan D” i upis na željeni fakultet već je stigao. Mnogi od njih su se za prijamne ispite pripremali sami, drugi su plaćali profesore, kupovali zbirke pitanja i zadataka koji su bili na prijamnim ispitima ranijih godina, a neki se opet oslanjaju na znanje iz srednje škole. Kako je najavljeno u natječaju, budući studenti će ostvariti određeni broj bodova na osnovi uspjeha u srednjoj školi, ali i provjerom znanja iz pojedinih predmeta. Za studij agronomije boduju se opći uspjeh i prosjek ocjena iz biologije i kemije, a za studij prehrambene tehnologije opći uspjeh i prosjek ocjena iz kemije, biologije, matematike i fizike. Na Ekonomskom fakultetu boduju se opći uspjeh i prosjek ocjena iz hrvatskog jezika, matematike i informatike.

Ponuda na fakultetima

Za upis na Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti boduju se opći uspjeh iz srednje škole i prosjek ocjena iz relevantnih predmeta za pojedine studije. Maturantima koji žele upisati Fakultet strojarstva boduju se opći uspjeh i prosjek ocjena iz matematike i fizike. Za Fakultet zdravstvenih studija bodove nosi opći uspjeh, i to za studij sestrinstva prosjek ocjena iz kemije i biologije, a za studij fizioterapije prosjek ocjena iz fizike, kemije i biologije. Za upis na Farmaceutski fakultet potreban je opći uspjeh iz srednje škole, na Filozofskom opći uspjeh iz srednje škole i prosjek ocjena iz relevantnih predmeta za pojedine studije. Na Građevinskom se boduju opći uspjeh i prosjek ocjena iz matematike i fizike, na Medicinskom opći uspjeh i prosjek ocjena iz fizike, kemije i biologije, a na Pravnom opći uspjeh i prosjek ocjena iz hrvatskog, povijesti i filozofije. - Pravilan izbor studija određuje životni put svakog mladog čovjeka. Pri donošenju odluke treba uzeti u obzir mnoštvo elemenata i vjerujemo kako smo im u tome pomogli, kazali su iz Rektorata. U sastavu Sveučilišta u Mostaru djeluje 10 fakulteta, 1 akademija, 9 instituta, Knjižnica i Studentski centar. Nastava se izvodi u skladu s odredbama bolonjskog procesa. Na Sveučilištu studira više od 13.000 studenata, a u nastavnom procesu sudjeluje više od 1000 profesora i 189 stručnih djelatnika. Sveučilište je za akademsku godinu 2017./2018. ponudilo 6531 mjesto na preddiplomskim studijima, što je za 211 manje nego u prošloj godini. Samo 295 najboljih imat će priliku studirati uz potporu ministarstava, dok će ostali morati za studiranje izdvojiti od 600 pa do 2500 KM po semestru, ovisno o tome što žele upisati. Mostarsko Sveučilište postaje sve zanimljivije i stranim državljanima te su i ove godine ponuđena 1232 mjesta za strane državljane. Tako će vjerojatno i ove godine svaki peti vlasnik indeksa mostarskog Sveučilišta dolaziti izvan BiH, uglavnom iz RH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije