POKRET POTROŠAČA RS

Na domaćem tržištu uvozna hrana sumnjive kvalitete

trgovina
12.08.2016.
u 18:16

Za samo pola godine inspektori su naredili uništavanje 240 kilograma neispravne hrane koja je skinuta s polica marketa

Turske hurme, poljske čokolade, albanske bombone, bugarski deterdženti. Domaće tržište je prepuno uvoznih proizvoda, ali mnogi od njih, osim niskih cijena drugih kvaliteta skoro da i nemaju.

Za samo pola godine inspektori su naredili uništavanje 240 kilograma neispravne hrane koja je skinuta s polica marketa. Ima tu i domaće proizvodnje, iako je većina te hrane najvjerojatnije kasno stigla u BiH, pred istek roka.

“U ovih šest mjeseci možemo reći da smo utvrđivali nepravilnosti kod konditorskih proizvoda iz Albanije, Hrvatske, Mađarske, Italije, Poljske, Turske kod osvježavajućih pića, aditiva iz Belgije, voćnih sokova iz Srbije. U slučajevima gdje deklaracije nisu usklađene s našim propisima kod takvih pošiljki se nalaže otklanjanje nepravilnosti ili one u suprotnom neće biti puštene u promet”, rekla je Dušanka Makivić, glasnogovornica Inspektorata RS.

Među uništenom hranom ima i začina za koje većina vjeruje kako su dugotrajni, iako rok nije razlog uništavanja 208 kilograma ljute paprike hrvatskog ”Šaframa”. Ljuta papričica osim ljutine krila je i opasan aflatoksin, prenosi Indikator.ba.

U Republičkom inspektoratu kažu da su na granicama i carinskim prelazima pooštrene kontrole hrane, ali i da građani moraju obratiti pažnju što kupuju. Većina kupaca s kojima se razgovaralo tvrde da najradije biraju domaće, a to za njih uglavnom znači bivša Jugoslavija ili zemlje u kojima žive i rade.

Najvažnije je čitati deklaraciju, ali i one imaju niz manjkavosti, uz sitna slova, tu su nepotpuni podaci o šećerima, aditivima, štetnim sastojcima.

“Uzmite bilo koju čokoladu pa će vam trebati mikroskop, i kad skinete sjajnu foliju ona daje refleks i ne može se čitati. Ja bih kupovao radije domaće proizvode, ali od velikih proizvođača”, rekao je Dragutin Bošković iz Pokreta potrošača RS.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?