Obljetnica

Na današnji dan je završen Prvi svjetski rat

Prvi svjetski rat
11.11.2015.
u 15:33

Na današnji dan uspostavljeno je primirje između zaraćenih strana u Prvom svjetskom ratu, te je završen Prvi svjetski rat, koji je trajao pune četiri godine.

Dekret o tome potpisao je u željezničkom vagonu u francuskom gradiću Kompienjeu (Compiėgneu) francuski maršal Ferdinand Foch i njemački izaslanik Matthias Erzberger. Time su prestala neprijateljstva Centralnih sila i Antante.

U ratu je poginulo 10 milijuna ljudi, oko 20 milijuna je ranjeno, 10 milijuna je umrlo od gladi i bolesti, a materijalna šteta bila je ogromna.

Ovo je bio veliki rat za podjelu svijeta u kojem je Njemačka od svojih rivala, prije svih Velike Britanije i Francuske, htjela preoteti njihove kolonije, a Austro-Ugarska uspostaviti prevlast na Balkanu.

U Prvom svjetskom ratu sudjelovalo je 36 država od 54, koliko ih je tada postojalo u svijetu.

Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine priredio je prošle godine veliku izložbu posvećenu ovom ratu koja je aktualna do današnjeg dana, priopćeno je iz Informativne službe Arhiva Federacije BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije