Od 1. ožujka i u Srbiji obvezno

Na cjepivo protiv upale pluća, uha i bronhitisa BiH će još pričekati

23.10.2017.
u 18:00

Bosna i Hercegovina trenutačno nema nikakve mjere za prevenciju nastanka upale uha, pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa, a na uvođenje cjepiva protiv ovih bolesti u program obvezne imunizacije još ćemo pričekati, piše Večernji list BiH. Pneumokokno cjepivo za navedene bolesti od 1. ožujka sljedeće godine obvezno je u susjednoj Srbiji, a u svijetu je obvezno već desetak godina.

Nisu ispunjeni uvjeti

“Trenutačno, cjepivo protiv pneumokokne infekcije nije uvršteno u Program obvezne imunizacije djece u Federaciji BiH. Prema pravilniku o provođenju obvezne imunizacije, imunoprofilakse i kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti, imunizacija protiv pneumokokne bolesti kod nas se provodi prema epidemiološkim i medicinskim indikacijama. Struka svakako već dulje vrijeme razmišlja o uvođenju ove vakcine u program, ali u Federaciji BiH nisu ispunjeni mnogi uvjeti za to, posebno uzimajući u obzir trend pada pokrivenosti cjepivima iz redovnog programa imunizacije”, kazali su nam u Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Ništa drukčije nije ni u Republici Srpskoj. U Institutu za javno zdravstvo RS-a su, komentirajući informaciju da će u Srbiji biti obvezno pneumokokno cjepivo koje štiti od spomenutih bolesti, kazali da u ni u ovom entitetu još nisu ispunjeni svi uvjeti kako bi se u program obveznog cijepljenja uvelo ova cjepivo. “Ovo ni u kojem slučaju ne znači da neće biti uvedena u neko dogledno vrijeme”, rekli su za Glas Srpske u Institutu.

Ekonomska opravdanost

Pedijatar Branislav Lolić kazao je kako je u mnogim razvijenim zemljama ovo cjepivo odavno obvezna, te da bi njegovo uvođenje i kod nas sigurno bilo korisno. “Pneumokok je bakterija koja izaziva respiratorne infekcije koje su kod djece dosta česte, tako da bi uvođenje ovakvog cjepiva imalo smisla. Ova oboljenja u RS-u sada isključivo liječimo antibioticima, ali nema nikakve mjere za njihovu prevenciju”, rekao je Lolić i dodao da bi uvođenje cjepiva sigurno bilo i ekonomski opravdano.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Naredbi o programu obveznih imunizacija, u Federaciji BiH je obvezno cijepljenje protiv 10 zaraznih bolesti: difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, ospica, rubeole, zaušnjaka, tuberkuloze, hepatitisa B i bolesti uzrokovanih haemophilus influenzom tip b. Na području Federacije BiH najveći broj djece redovito prima cjepivo protiv tuberkuloze, dok su ostala u padu, a pogotovo cjepivo koje se daje protiv ospica, rubeole i zaušnjaka, što predstavlja opasnost od velikih epidemija od bolesti koje su gotovo iskorijenjene.

Protivljenje cijepljenju jednog broja roditelja ne samo da dovodi u opasnost njihovu djecu, nego predstavlja rizik i za ostalo stanovništvo. Pa s toga uvođenje još jednog cjepiva u program obvezne imunizacije jedan broj roditelja bi s oduševljenjem dočekao, dok bi drugi, sudeći po dosadašnjim slučajevima, zasigurno negodovao.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?