Republika Srpska

Na cestama u pola godine poginulo 40 osoba, samo u kolovozu 20

25.08.2020.
u 15:46

U Republici Srpskoj je od početka godine do kraja lipnja u prometnim nesrećama poginulo oko 40 osoba, dok je samo od početka kolovoza poginulo 20 osoba, rekao je Srni vršitelj dužnosti zamjenika direktora Agencije za sigurnost prometa Republike Srpske Milija Radović, piše N1.

Prema njegovim riječima, srpanj i kolovoz su u posljednjih nekoliko godina mjeseci sa najviše poginulih i teško povrijeđenih, o čemu govori podatak da je tokom ova dva mjeseca prošle godine poginulo 36 osoba.

"Mjesečno, u prosjeku, strada manje od deset osoba, što dovoljno govori koliko je loša statistika u srpnju i kolovozu. Ove godine u srpnju smo imali sedam smrtnih slučajeva, ali je kolovoz posebno težak jer smo imali prometne nesreće u kojima su stradale cijele obitelji, a proteklog vikenda su za samo osam sati  poginula četiri motociklista", naveo je Radović za N1.

Radović je napomenuo da je najčešći uzrok prometnih nesreća bila brzina, te da se polovina nesreća sa smrtno stradalima dogodila noću, najčešće od ponoći do 4.00 sata.

"Ono što je svakako zabrinjavajuće ove godine jeste da se povećava broj mladih vozača koji su prouzrokovali prometne nezgode, vozača do dvije godine vozačkog staža", naveo je Radović.

Radović je istaknuo da ovakva statistika govori da je neophodan dugoročan rad na prevenciji i svim drugim mjerama jer, kako je naveo, nije lako spasiti život u prometu.

On je naveo da je Slovenija prije nekoliko godina imala ovakvu situaciju, kada su u ljetnim mjesecima bilježili izuzetno veliki broj poginulih, ali da je raznim mjerama došla do toga da su prošle godine u kolovozu zabilježili četiri smrtna slučaja u prometnim nesrećama.

"Mi nemamo mogućnosti da djelujemo kao što to radi Slovenija, ali nam mogu biti primjer u smislu provođenja preventivnih kampanja za sve uzrasne kategorije, od vrtića do srednje škole, kao i represivnih mjera", smatra Radović.

Prema njegovim riječima, nikad sama kontrola nije riješila problem, jer je to jedan dio rješenja.

"Drugi dio je preventiva, a za to nam treba mnogo više sredstava, ljudskih i financijskih resursa, kako bi ta prevencija bila provođena i dala rezultate", poručio je Radović.

On je dodao da je mnogo mjera koje treba preduzeti da bi se dobili manje rizični vozači i manje rizične situacije u prometu.

"Jedna od mjera koju mi već duže predlažemo jeste da se u osnovne škole uvede obavezna obuka i polaganje za upravljanje biciklom, kao što ima Hrvatska i neke druge zemlje. Na taj način bi sigurno dobili djecu koja bi bila sigurniji sudionici prometu", istaknuo je Radović

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?