HELEZOV UDAR

Na Božić obiteljima hrvatskih branitelja ukinute naknade

prosvjed,branitelji
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.12.2013.
u 09:32

Hrvatski branitelji su ogorčeni samovoljom Zukana Heleza

U povodu najnovijih odluka federalnog ministra branitelja Zukana Heleza, kojima je uskraćena isplata invalidnina obiteljima poginulih i mirovina braniteljima, oglasila se Udruga za zaštitu prava branitelja Domovinskog rata iz Ljubuškog i izrazila svoje nezadovoljstvo i ogorčenje nepravednim i jednostranim odlukama.

Samovolja vlasti FBiH

Ogorčeni samovoljom vlasti tzv. FBiH koja je s pozicije zloupotrebe političke sile ostavila mnoge domoljube u ZHŽ bez svijetla u vrijeme božićnih blagdana stopiranjem isplata ratnih vojnih invalidnina protivno svim zakonima i normama, odlučno i oštro prosvjedujemo protiv čina koji su neljudski i koji su usmjereni protiv čovječnosti, a najnoviji je pristizanje rješenja o obustavi mirovina braniteljima iz Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje iz Mostara - kaže se u priopćenju. - Imali smo strpljivosti do sada i upozoravali s ciljem primjene zakonitosti u svim segmentima društva, a posebno kada je u pitanju braniteljska populacija, međutim zadnji potez onih koji bi trebali štititi prava branitelja, a to su tzv. Ministarstvo branitelja FBiH na čelu sa Zukanom Helezom s neisplatom invalidnina braniteljima HVO-a u vrijeme blagdana, a istodobno se s iste razine isplaćuju jednokratne pomoći pripadnicima tzv. Armije RBiH u visini 1500 KM je kap koja je prelila čašu i nije se smjela dogoditi. To je kap licemjerja, ponižavanja, izrugivanja i ignoriranja temeljnih ljudskih prava, navodi se. - Zahtijevamo od čelnika ZHŽ-a, predsjednika Vlade, predsjednika Skupštine, ministra branitelja i načelnika svih općina žuran sastanak s čelnicima Hrvatskog narodnog sabora i pronalaženje rješenja za novonastalu situaciju, a osim narečenog poduzet ćemo i druge mjere s ciljem zaštite prava branitelja Domovinskog rata sukladno situaciji uključujući i EU i Bruxelles jer su suspendirana stečena ljudska prava građana Europske unije koji žive u BiH. Posljednjim činom evidentno je izvršen udar na branitelje Domovinskog rata HVO-a.

Ukinuli stečena prava

Pozivamo sve oštećene i ponižene branitelje na dostojanstvo, organiziranje i borbu za prava svih branitelja bez razlike, jer svi moraju biti sigurni da će stečena ljudska prava biti ukinuta ili drastično umanjena nezakonito svima bez obzira kojem segmentu braniteljske populacije pripadali, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Udruge Ivan Paponja. Osim ovoga, stigle su brojne reakcije i drugih udruga s ciljem iznalaženja žurnog rješenja.

Ključne riječi

Komentara 1

JA
ja1970
10:01 27.12.2013.

boze pomozi ja sam bijo 100% invalid u kolicima sam paraplegicar helez mi je sva skinuo primanja i borba nemam nist sve mi je uzeo banka me gonja isao sam i ministarstvo niko mist koliko sam vidijo da sam musliman vratili bi mi sve hrvati moramo se ujediniti i sve rastat ja sam ratovo sa muslimanima nisu nam nista mogli u ratu zato nam ovo rade u miru moramo se dic i sve mjenjat

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?