Moore:

Na bh. institucijama je kako će reagirati na analizu sutkinje Korner

Moore
16.06.2016.
u 14:48

Šef Misije OSCE-a u BiH veleposlanik Jonathan Moore kazao je da je na samim institucijama Bosne i Hercegovine, uključujući i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTVBiH), Tužiteljstvo BiH i Sud BiH, kako će reagirati na analizu sutkinje Joanne Korner o procesuiranju ratnih zločina u BiH na državnom nivou.

To je kazao povodom predstavljanja spomenute analize britanske sutkinje Korner, koju je danas u Sarajevu organizirala Misija OSCE-a.

Moore je pojasnio da su, u skladu s mandatom, ulogom i ovlaštenjima Misije OSCE-a, a uz podršku VSTVBiH te u koordinaciji s glavnim tužiteljem Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sergeom Brammertzom i britanskom veleposlanstvom u BiH, angažirali Korner na osnovu njenog profesionalnog radnog iskustva, znanja i nezavisnosti.

- Korner je boravila u BiH u dva navrata da bi izvršila pregled i analizu dostupnih materijala te obavila razgovore s tužiteljima, sudijama i ostalima za potrebe izrade ovog analitičkog izvještaja - podsjetio je.

Izvještaj, kazao je Moore na pres-konferenciji, treba ponuditi prijedloge za unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina na nivou BiH, u okviru institucija koje su prema Državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina nadležne za najsloženije i najteže predmete ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Napomenuo je da Izvještaj ne predstavlja medijsku kampanju, jer Misija OSCE-a prati slučajeve ratnih zločina već 10 godina te da se radi o ozbiljnoj analizi.

Dodao je da se na kraju Izvještaja nalaze praktične preporuke, koje, međutim, nisu obavezne za bosanskohercegovačke institucije, ali izrazio je nadu da će ozbiljno pročitati analizu te prihvatiti preporuke.

Rad Misije OSCE-a u ovoj oblasti financiran je sredstvima iz proračuna OSCE-a, kao i dodatnim sredstvima Europske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Švicarske, Norveške, Njemačke, Italije i Austrije, a uz blisku suradnju s MKSJ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?