Topljenje ledenjaka

Na Antarktiku izmjereno 20 stupnjeva, raste strah od klimatske nestabilnosti

14.02.2020.
u 11:44

Prvi put u povijesti temperatura na Antarktiku dostigla je rekordnih 20 stupnjeva Celzijusa. Znanstvenici na antarktičkom otoku Seymour izmjerili su ovu nevjerojatnu temperaturu, što je dokaz da tona posljednjih godina velikom brzinom raste.

Kako piše Guardian, ova izmjerena temperatura od nešto više od 20 stupnjeva prvi put u povijesti, izazvala je strah od klimatske nestabilnosti u najvećem "skladištu" leda na svijetu, piše klix.ba.

Ta je temperatura izmjerena 9. veljače, što je više od prethodnog rekorda od 19,8 stupnjeva, izmjerenog 1982. godine.

Nekoliko dana prije na Antarktiku je izmjerena temperatura od 18,3 stupnjeva, a za sada se čeka da ove rekordne temperature potvrdi i Svjetska meteorološka organizacija, a znanstvenici koji prikupljaju podatke o temperaturi na svaka tri dana, opisali su novi rekord kao "nevjerovatan i nenormalan".

Veliko topljenje leda na Antarktiku dovelo je do porasta razine mora od tri metra prije 120.000 godina.

"Vidimo ovaj trend topljenja u mnogim mjestima koje promatramo, ali nikada nismo vidjeli ovakvo nešto", rekao je Carlos Schaefer, koji radi za brazilsku Vladu, a koja proučava utjecaj klimatskih promjena na 23 lokacije na Antarktiku.

Prema njegovim riječima, temperatura poluotoka, Južnih Šetlandskih otoka i arhipelaga James Ross, kojem pripada i otok Seymour, bila je posljednjih 20 godina promjenjiva, a nakon hlađenja u prvom desetljeću 21. stoljeća, naglo je počelo zagrijavanje.

I dok su temperature u istočnom i centralnom Antarktiku relativno stabilne, raste zabrinutost na zapadu kontinenta, gdje zagrijavanje oceana utječe na topljenje ledenjaka.

To je do sada dovelo do porasta razine mora, ali bi se moglo promijeniti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?