Vinska veselica Vina Zadro u Domanovićima

Na 19. Martinje posjetitelji stigli iz čak desetak država svijeta

12.11.2016.
u 09:00

- Martinje što ga svake godine upriliče Vina Zadro bez sumnje je najveća svečanost u slavu vina uopće. Ne znam za veću.

Jedinstveno ozračje

Ponovno sam, po tko zna koji put, stigao u Hercegovinu kako bih kušao vina iz široke lepeze Vina Zadro u ovom jedinstvenom martinjskom ozračju, te se ponovno susreo s dragim prijateljima sa svih strana, riječi su turističkog djelatnika iz Dubrovnika, posjetitelja 19. po redu vinske veselice koju su na Martinje, 11. studenoga, tradicionalno upriličila Vina Zadro u svojim prostorima u Domanovićima u slavu sv. Martina (živio je u 4. stoljeću, a nakon njegove smrti postaje zaštitnik vinara, vinogradara, ugostitelja i vojnika). Mnoštvo posjetitelja stiglo je iz čak desetak država, najviše iz BiH i RH. Organizatori ove vinske fešte osigurali su prijevoz autobusima za goste iz Zagreba, Splita, Dubrovnika, Sarajeva, Tuzle i Banje Luke. Među posjetiteljima su bili brojni poslovni partneri Vina Zadro, MCI-ja i drugih hercegovačkih tvrtki, kao i brojni uglednici političkog, kulturnog, gospodarskog i javnog života.

- Kušao sam Žilavku i Blatinu ove vinarije pa mi je sada jasno kako i zašto Vina Zadro osvajaju priznanja na raznim sajmovima. Obišao sam pogone ove vinarije koja prati najsuvremenije trendove i u vinogradarstvu i podrumarstvu. Siguran sam kako će i neka od ovih vina biti nagrađena na prestižnijim ocjenjivanjima kvalitete vina, kazao je ugostitelj iz Makarske.

Ponovno se nazdravljalo bukarom uz najveću vinsku bačvu u BiH, u kojoj se nalazi 16.300 l vina! Za prismok na pladnjevima bilo je raznih hercegovačkih kulinarskih đakonija, sviralo se i pjevalo.

Običaji i poštivanje tradicije

Mnogi posjetitelji imali su i prigodu pobliže se upoznati s najsuvremenijom tehnologijom Vina Zadro, koja raspolaže vlastitim vinogradima na 460 duluma površine, a godišnje proizvede oko milijun litara vina. Tvrtka Vinarija Zadro osnovana je 1996. na temeljima vinarskog podruma Zemljoradničke zadruge Domanovići, a 2007. stupila je u partnerstvo sa širokobriješkom tvrtkom MCI. Ivan Zadro i Miljenko Mićo Crnjac, vlasnici Vina Zadro, kažu da će i ovogodišnja berba biti za pamćenje. No, pamtit će se i 19. Martinja Vina Zadro. Zagorski običaj “krštenja mošta” proširio se po Hrvatskoj, a na svoj način udomaćio se i u Hercegovini. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije