Nikada nisu ušli u lockdown

Na 1,21 mil. zaraženih Švedska ima umrlih od korone skoro kao BiH

koronavirus
Damir Spehar/PIXSELL
13.12.2021.
u 20:20

Kako loše stoji BiH, ilustrira i podatak da je dnevni prosjek umrlih od ove zaraze u posljednjem razdoblju u BiH 33, a kod Šveđana 4.

Prema službenim statistikama, u BiH je do sada bilo 277 tisuća zaraženih koronavirusom, a 12.687 građana pozitivnih na COVID-19 je preminulo. U Švedskoj, koja ima najmanje tri puta više stanovnika (10,35 mil.) nego BiH, do sada je registriran 1,21 milijun zaraženih, a preminulo je 15.170 građana, piše Večernji list BiH

Propala cjepiva

Znači, švedske zdravstvene vlasti prijavile su skoro 4,5 puta više zaraženih, ali je broj preminulih veći za samo 19% u odnosu na BiH, iako Šveđana ima najmanje tri puta više nego stanovnika u BiH. Švedska, podsjetimo, nikada nije ušla u lockdown, primjenjivala je liberalniji model suočavanja sa širenjem zaraze, samo je preporučila korištenje maski u iznimnim situacijama, poput špica u javnom prijevozu i prilikom pristupa zdravstvenim uslugama.

Kako loše stoji BiH, ilustrira i podatak da je dnevni prosjek umrlih od ove zaraze u posljednjem razdoblju u BiH 33, a kod Šveđana 4. Na sve ove brojeve sigurno utječe i postotak cijepljenih, koji u BiH nikako da odmakne od sumornih 22%, dok je Švedska na ogromnih 70%. Razlog slabe procijepljenosti nije nedostatak cjepiva, naprotiv, njih ima dovoljno, čak i propadaju, već slab interes građana. ZZJZ FBiH još nije dobio izvješća svih županijskih zavoda za javno zdravstvo o broju propalih cjepiva.

U Zavodu, kako navode, za sada raspolažu informacijama o količini otpisanih cjepiva, a radi se o 202.670 doza AstraZenece, kojima je rok istekao u listopadu, te još 37.830 doza istog cjepiva s isteklim rokom u studenome. Propalo je 1167 doza Sinovaca. Ukupno na području FBiH, prema dosad pristiglim podacima iz županija u Zavod za javno zdravstvo FBiH, propalo je 241.667 cjepiva. Cjepiva se, kako navode, nalaze u prostorijama Zavoda u Mostaru.

- Točan datum uništenja još nije poznat, jer je potrebno provesti tender za odabir ovlaštene kompanije za uništavanje farmaceutskog otpada, prema Zakonu o javnim nabavama – kažu u Zavodu. Potrebna financijska sredstva bit će, kako kažu, poznata tek kada se finalizira izvješće o ukupnim količinama otpisanih cjepiva, a bit će odobrena iz proračuna FBiH.

Crna lista

Iako imamo zaštitu, a to je s jedne strane prebolijevanje, a s druge cijepljenje, mi smo trenutačno u mrtvoj utrci - hoćemo li se zaštititi primarno cijepljenjem ili ćemo pustiti da se to dogodi samo prebolijevanjem, ali će u tom slučaju neki ljudi završiti fatalno. BiH je po broju smrtnosti prva u Europi, a druga u svijetu. Tijekom cijele pandemije visoko smo na svjetskoj listi kada je riječ o broju preminulih od COVID-19.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije