HVO-ovi muzeji

Muzeje uspostaviti u Livnu, Mostaru, Kiseljaku i Orašju

11.10.2017.
u 10:12

- Obljetnica je mjesto susreta veterana, mjesto istinskog prijateljstva i druženja, a prvenstveno, to je sjećanje na poginule i umrle pripadnike brigade. Tu smo da pronosimo glas o njihovom junačkom srcu i najvećoj žrtvi, a njihovim roditeljima da odamo poštovanje i stisnemo ruku. Zaborav je najveći oblik nezahvalnosti koja vodi čovjeka, narod i zemlju u krivom smjeru. Mi želimo biti zahvalni i ostati u slijedu one kulture svog naroda koji nikada, pa ni onda kada je bilo najteže, nije zaboravio svoje junake - kazao je na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 23. obljetnice 4 gardijske motorizirane brigade “Sinovi Posavine” sadašnji zapovjednik 3. pješačke bojne 6. pješačke brigade OS BiH, sljednice legendarne postrojbe, bojnik Anto Klaić. O utemeljenju postrojbe i njezinom herojskom i povijesnom ratnom putu govorio je u emotivnom govoru ratni zapovjednik 4. gardijske brigade HVO-a general Mato Bilonjić.

- Legendarna profesionalna postrojba HVO-a sastavljena je od sinova i kćeri Posavine iz osam posavskih općina. Kada smo pravili grb, stavili smo osam munja jer smo se svi časno branili hrvatske prostore, jer nismo mi branili samo Bosansku Posavinu i Hercegovinu, već i RH i svima onima u RH koji se s tim ne slažu, neka dođu na razgovor pa ćemo im pokazati kako je to bilo - kazao je, između ostaloga, general Bilonjić. Prigodne je riječi uputio i zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije brigadir Slaven Galić. - Živimo u složenom vremenu i državi. Nažalost, neki procesi idu vrlo sporo jer imamo različite poglede na rat u BiH. Često se istina o HVO-u iskrivljuje, ali spremni smo uhvatiti se u koštac s lažima i neznanjem. Dovoljno smo pametni da prepoznamo istinu i dovoljno hrabri da je promičemo u situacijama kada je to potrebno. Stoga smo i uporni da se na četiri lokacije, Mostar, Livno, Kiseljak i Orašje uspostave Muzeji HVO-a, gdje će hrvatska komponenta budućim generacijama pričati istinu o HVO-u, kazao je brigadir Galić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije