17.07.2015. u 01:55

Vjernici islamske vjeroispovijedi slave dva bajrama: ramazanski i kurbanski. Ramazanski Bajram slave po završetku ramazanskog posta. Ramazan je ime za deveti mjesec islamskog kalendara. Ramazanski Bajram slave prva tri dana desetog mjeseca koji se naziva ševal. Kurbanski Bajram zovu još hadžijskim Bajramom, a slave ga od 10. do 13. mjeseca zulhidža, tj. dvanaestog mjeseca. Vjernici muslimani za određivanje svojih blagdana koriste mjesečev kalendar. Mjesečeva ili lunarna godina ima 12 mjeseci, a 354 dana, 8 sati i 48 minuta. Mjesečeva godina je kraća od sunčeve oko desetak dana.

Deveti mjesec islamskog kalendara je za muslimane poseban mjesec. To je jedini mjesec koji se spominje u Kuranu: "U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kurana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla. Tko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a tko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti - Alah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate - da određeni broj dana ispunite, i da Alaha veličate zato što vam je ukazao na Pravi put, i da zahvalni budete" (Sura 2, ajaet 185). Post u mjesecu ramazanu je za muslimane treći stup (obveza), ostali stupovi ili obveze su: 1. stup: očitovanje vjere (Božje jednoće i Muhamedova poslanstva), 2. stup: obredne molitve; 4. stup: zekat - izdvajanje 2,5% u višku imetka imućnih i 5. stup: hadž - posjet hramu u Meki).

Za ramazanski post Muhamed je rekao: "Post je brana i štit", "Onaj tko isposti mjesec ramazan vjerujući i očekujući Alahovu nagradu, bit će mu oprošteni prošli grijesi" te "Tko posti ramazan držeći se njegovih propisa i kloneći se svega čega se mora čuvati, bit će mu oprošteni grijesi".

Danas, 17. srpnja 2015.., (po islamskom računanju 1. desetoga 1436.) muslimani slave tri dana ramazanski Bajram. Svim vjernicima muslimanima želim blagoslovljen ramazanski Bajram!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije