Traje tri dana

Muslimani obilježavaju Ramazanski bajram

bajram
05.07.2016.
u 09:22

Vjernici islamske vjeroispovijesti u BiH, kao i u svijetu, danas su počeli obilježavanje Ramazanskog bajrama, jednoga od dva najveća muslimanska blagdana.

Muslimani su klanjanjem bajram-namaza dočekali Ramazanski bajram koji se, prema islamskoj tradiciji, smatra jednim od najvažnijih blagdana za koji se muslimani pripremaju strogo posteći mjesec dana kako bi ga dočekali na najljepši i poseban način.

Vjernici su se nakon bajram-namaza, po izlasku iz džamije, nakon tradicionalnoga čestitanja bajramskog praznika riječima "Bajram šerif mubarek olsun", uputili mezarima, kako bi uputili dovu (molitvu) za svoje umrle.

Tijekom bajramskih blagdana muslimanski vjernici posjećuju i čestitaju Bajram svojim najmilijima, rođacima, susjedima i prijateljima. Posjeti rodbini i prijateljima su obvezan i sastavni dio bajramskih blagdana muslimanskih vjernika.

Ramazanski bajram traje tri dana. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?