MOSTAR

Muškarac umro od gripe u Mostaru

08.02.2019.
u 12:00

Od posljedica virusa gripe preminula je jedna osoba u Mostaru. Riječ je o pedesettrogodišnjem muškarcu, koji je na liječenju bio u Županijskoj bolnici “Dr. Safet Mujić” u Mostaru, piše Večernji list BiH. Kako su naveli iz spomenute zdravstvene ustanove, preminuli pacijent dvanaest dana liječen je na Odjelu za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje. Prema riječima dr. Mehmeda Haznadara, šefa Odjela, radilo se o pacijentu s kroničnim plućnim oboljenjem.

Pozitivni na virus

- Njegov imunološki sustav bio je izuzetno loš i odmah smo, na osnovi kliničke slike, uradili brzi, a potom i potvrdni test koji je pokazao prisutnost virusa gripe A - kazao je jučer dr. Haznadar. Ovo je i prvi smrtni slučaj na području Hercegovačko-neretvanske županije od posljedica virusa gripe, a treći u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, tijekom prošlog tjedna zabilježena je srednja aktivnost bolesti slične gripi (ILI) u Federaciji BiH, s trendom rasta u odnosu na tjedan ranije. “U petom tjednu 2019. godine, prijavljena su 24 slučaja SARI na sentinel mjestu UKC-a Sarajevo, od kojih je 11 slučajeva nakon testiranja bilo pozitivno na virus gripe A, četiri slučaj podtipa A(H1N1)pdm09 i sedam slučajeva podtipa A(H3)”, navodi se na službenim stranicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine. Na istoj stranici navodi se i kako je u razdoblju 40./2018. - 5./2019. prijavljeno 49 slučajeva SARI pozitivnih na virus gripe, koji su hospitalizirani na četirima klinikama u Federaciji Bosne i Hercegovine. Za razliku od Federacije BiH gdje su u ovoj sezoni zabilježena tri smrtna slučaja od posljedica virusa gripe, odnosno teške akutne infekcije, u Republici Srpskoj taj je broj znatno veći.

Osobna higijena

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je u srijedu da su još tri pacijenta preminula od posljedica teških akutnih respiratornih infekcija. Dva pacijenta umrla su u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i jedan u bolnici u Trebinju.

Riječ je o osobama mlađe, srednje i starije životne dobi, s brojnim komorbiditetima koje su bile u teškom općem zdravstvenom stanju, priopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, koji svakodnevno prati epidemiološku situaciju u tom bh. entitetu i regiji, kao i informacije Europskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije.

Od 21. siječnja do srijede broj žrtava od gripe u Republici Srpskoj je 33. Iz Instituta još jednom podsjećaju građane da je nužno primjenjivati mjere osobne, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora u kojem živimo i radimo te da prilikom kućnih i posjeta u bolnicama poštuju preporuke nadležnih ustanova. Podsjetimo i na podatak kako je većina bolnica u Bosni i Hercegovini, upravo zbog virusa gripe, zabranila posjete.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?