američki veleposlanik

Murphy: SAD pozivaju političke lidere BiH da pokažu poštivanje prema istini

Michael Murphy
Fena
10.07.2023.
u 21:23

Dužnosnici BiH na svim razinama imaju institucionalnu i pravnu odgovornost priznati što se dogodilo u Srebrenici prije 28 godina, naveo je Murphy

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih država Michael Murphy poručio je kako je Srebrenica i dalje u fokusu politike SAD-a, te da su činjenice o genocidu u Srebrenici nedvojbeno utvrdili Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde, a potkrijepljene su neosporivim forenzičkim dokazima.

U video zapisu povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, veleposlanik Murphy navodi da će sutra nazočiti obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, mračnog povijesnog trenutka ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego za cijelo čovječanstvo. Na ovaj dan, kao i uvijek, narod Sjedinjenih Država izražava solidarnost sa žrtvama, preživjelima i obiteljima koje žale za svojim najmilijim. Mi, kako je rekao, žalimo s vama.
 
-Sjedinjene Države opredjeljene su da daju podršku preživjelima i pomognu onima koji čuvaju sjećanje na žrtve i mimo 11. srpnja. Zato smo ponosni što dajemo podršku Memorijalnom centru Srebrenica u očuvanju i izlaganju osobnih stvari žrtava genocida u Srebrenici i u istraživanju digitalizacije iskaza preživjelih, da bi priča o srebreničkom genocidu bila lako dostupna svima u svijetu - istaknuo je američki veleposlanik.
 
Podvlači kako mu je čast što će se sutra posebni izaslanik Ministarstva vanjskih poslova SAD za praćenje i borbu protiv antisemitizma, posebni predstavnik za rasnu jednakost i pravdu, te veleposlanik za međunarodne vjerske slobode pridružiti izaslanstvu SAD-a u Potočarima. Sudjelovanje ovih dužnosnika pokazuje da je, kako je poručio, Srebrenica i dalje u fokusu politike SAD.

- Oni su u posjetu Bosni i Hercegovini da bi iskazali protivljenje poricanju genocida i zapaljivoj retorici. Činjenice o genocidu u Srebrenici nedvojbeno su utvrdili Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde, a potkrijepljene su neosporivim forenzičkim dokazima. Dužnosnici BiH na svim razinama imaju institucionalnu i pravnu odgovornost priznati što se dogodilo u Srebrenici prije 28 godina, te trajnu obavezu podučavati buduće generacije istini, uz poštivanje žrtava, podršku preživjelima – uključujući kulturu sjećanja, potragu za nestalima, te traganje za pravdom koz istrage i procesuiranje počinitelja od kojih su neki još uvijek slobodni i žive među nama - naglasio je veleposlanik Murphy.
 
Sjedinjene Države, kako je rekao, pozivaju političke lidere Bosne i Hercegovine da pokažu poštivanje prema istini, prema sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici, i prema budućnosti Bosne i Hercegovine koja ovisi od njihove sposobnosti da priznaju da se genocid jeste dogodio u Srebrenici i poduzmu neophodne korake da isprave ovu i brojne druge nepravde iz rata 1992-1995.
  
Kako je dodao, svi koji su izgubili svoje najmilije u Srebrenici i drugdje u ovoj zemlji prije četvrt stoljeća ne zaslužuju ništa manje od toga. Sjedinjene Države i dalje su opredjeljene da svima u Bosni i Hercegovini koji teže pomirenju, miru i pravdi daju svoju podršku, rekao je veleposlanik Murphy u video poruci, priopćeno je iz američkog veleposlanstva u BiH.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije