Američki veleposlanik u BiH

Murphy poručio: Nema mjesta nikakvom odcjepljenju

Michael Murphy
Fena
14.01.2024.
u 17:54

Američki veleposlanik u BiH Michael Murphy odbacio je u nedjelju mogućnost odcjepljenja Republike Srpske od BiH navodeći kako takav pokušaj ne bi prošao bez reakcije njegove zemlje.

- Nema mjesta nikakvoj secesiji. Ako Dodik misli da može ovu državu rascijepiti bez posljedica, onda griješi - rekao je Murphy u intervjuu za TV Hayat iz Sarajeva. Srpski čelnik u BiH Milorad Dodik u nekoliko je navrata posljednjih mjeseci poručio kako bi odmah organizirao referendum o odcjepljenju Republike Srpske od BiH ako bi visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt intervenirao i proglasio BiH vlasnikom državne imovine. On smatra da je ta imovina, unatoč odlukama Ustavnoga suda, u nadležnosti entiteta. Zbog tih se poruka i poteza kojim osporava državne institucije srpski čelnik u BiH našao na listi onih koje je sankcionirala američka administracija. Veleposlanik je poručio kako je i prošlotjednom zrakoplovnom vježbom iznad neba BiH SAD čvrsto pokazao da stoji uz BiH. - Poslali smo jasan signal naše posvećenosti BiH i njezinu teritorijalnom integritetu - rekao je veleposlanik Murphy. Ponovio je kako proslava 9. siječnja kao Dana Republike Srpske predstavlja kršenje odluke Ustavnoga suda BiH.

S druge strane, predsjednik RS-a Milorad Dodik oglasio se na platformi X, gdje istaknuo kako RS neće odustati od proslave 9. siječnja. - Nikada nećemo odustati od proslave 9. siječnja, Dana RS-a. Dostojanstveno smo ga obilježili i ove godine. Zahvalan sam svim prijateljima koji su bili s nama - kazao je naglasivši kako su poslali poruku da im nitko drugi neće određivati što smiju, a što ne smiju slaviti. - Kada bismo pristali na to, odrekli bismo se i sebe i RS-a - napisao je Dodik na platformi X.

Dodik je u retrospektivi protekloga tjedna podsjetio da je prisustvovao božićnim prijamima u Istočnom Sarajevu i vojarni "Kozara" u Banjoj Luci. Podsjećamo, vrhunac obilježavanja 9. siječnja proteklog tjedna bio je svečani mimohod na kojemu je bilo 3400 sudionika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije