veleposlanik SAD-a u BiH

Murphy: Koalicije su formirane, programi su potpisani, trebamo biti optimisti

Michael Murphy
Fena
29.12.2022.
u 20:04

Koalicije su formirane, programi su potpisani, trebamo biti optimisti

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy komentirao je iza Klix.ba odluku Visokog predstavnika Christiana Schmidta, za koje su bošnjački političari tvrdili da je u korist HDZ-a BiH.

“U vezi s odlukom 2. listopada. Ona funkcionira. Razgovara se o formiranju vlasti na razini Federacije, a to se nije događalo u posljednjih 8 godina. Ono što vidimo jeste politika, a ne blokade. Imate ponovno Ustavni sud u Federaciji BiH koji nismo imali i ne bismo imali bez toga, bez nametanja te odluke. Dakle, ne prihvaćam premisu da je to bila pogreška ili da je bilo pogrešno to uraditi. Mi smo bili jasni, podržavamo visokog predstavnika u nametanju te odluke", naglasio je. 

"Drugo što želim reći je sljedeće. Tražite opet od mene da predvidim budućnost i kako će to sve izgledati. Naravno, ja ne znam odgovor na to pitanje i ne znam kako će se to sve odvijati, ali ću se vratiti na nešto što sam već rekao. Stvari se odvijaju puno brže i puno pozitivnije u pravom smjeru, nego što jesu dugo vremena koje je iza nas. Govorimo o potencijalnoj federalnoj vladi početkom godine, a nismo je imali osam godina. Federacija mora funkcionirati, mora imati vladu. Nažalost, situacija je bila kakva je bila posljednjih osam godina. Dakle, to nas ohrabruje, taj dogovor koalicije, program koji je izložen. Političari trebaju raditi. U vezi s tim što bi svaki predstavnik trebao ili nije trebao da uradi nećemo spekulirati, ali politika je konzistentna 27 godina, to je naša politika. Podržavamo Ured visokog predstavnika, Ustav i upotrebu bonskih ovlasti kada je to neophodno. To je bila politika od 1997. godine i nije se promijenila.”, naglasio je. 

Na uput je li nova vlada spremna surađivati, kaže kako nije tajna da se BiH već neko vrijeme kretala u pogrešnom pravcu, no da ipak postoje neke stvari koje jesu ohrabrujuće. 

"Mi smo u procesu formiranja vlasti nakon izbora. Svi se sjećamo 2018. godine, nismo 14 mjeseci imali vladu na državnoj razini, dakle ništa se nije događalo u tom razdoblju. Sada bismo mogli imati državnu vlast formiranu već početkom iduće godine. A vladu na razini Federacije nismo uspjeli nikada formirati nakon prethodnih izbora. Koalicije su formirane, programi su potpisani. Ni to nismo imali u prošlosti. To su sve razlozi zbog kojih trebamo biti optimisti. Međutim, stranački lideri trebaju ispoštovati obveze koje su preuzeli, trebaju provesti program koji su potpisali, treba usvojiti zakonodavstvo. A sve u skladu, ne samo sa njihovim programima, već i sa procesom euroatlantskih reformi kojima je ova zemlja predana politički, a i važećim zakonima, poručio je veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država. 

 


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?