reagiranje

MUP USŽ: Policija nije blokirala talgo vlak Bihać-Sarajevo

N1
09.11.2018.
u 16:58

MUP USŽ priopćio je danas da 'nije istina da su policijski službenici MUP-a USŽ blokirali talgo vlak Bihać- Sarajevo 9. studenoga na željezničkoj stanici u  Bihaću'.

- Željeznice Federacije su mogle prometovati redovito, s tim da nije dozvoljeno iskrcavanje iz vlaka migranata za koje ne postoji smještaj na području USŽ, a zbrinjavanje nije mogla preuzeti ni Međunarodna organizacija za migracije (IOM) čiji su službenici bili prisutni u vrijeme dolaska vlaka na željezničku stanicu Bihać – navodi se.

U priopćenju za javnost MUP USŽ podsjeća da je 'Odluka menadžmenta Željeznica FBiH da ne prometuje dok se ne osigura plaćanje voznih karti za ilegalne migrante, koji se nisu ukrcali u Bihaću i nismo u obvezi to platimo'.

- Policijski službenici MUP-a USŽ nastavili su provoditi mjere onemogućavanja priliva novog broja ilegalnih migranata na područje Bihaća i Velike Kladuše što je u skladu sa zaključkom Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u USŽ, za što imaju suglasnost Ministarstva sigurnosti BiH, a razlog je preopterećenost postojećih smještajnih kapaciteta na području USŽ i držanje pod kontrolom sigurnosne situacije, humanitarne i zdravstveno-epidemiološke situacije - navodi se.

Naglašavaju da je Međunarodna organizacija za migracije obaviještena o situaciji te su po dolasku vlaka prihvatili privremeno zbrinjavanje sedam migranata iz grupe ranjivih kategorija koja je doputovala Talgo vlakom. 

- Oni su kasnije uz pratnju socijalnih radnika iz Centra za socijalni rad Bihać prebačeni u prihvatni centar Ušivak u Hadžićima. Nakon zdravstvenog pregleda migranata zatečenih u vlaku Higijensko epidemiološka služba Doma zdravlja Bihać preporučila je DDT tretman talgo vlaka. Preostalih 147 ilegalnih migranata, zatečenih u vlaku, tijekom dana autobusima su, u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i uz asistenciju MUP-a USŽ, prevezeni u Ušivak gdje ima raspoloživog kapaciteta za njihov prihvat - istaknuto je.

Iz MUP-a podsjećaju da su 'i na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu sigurnosti BiH, ministri Dragan Mektić i Semiha Borovac obećali da će vlasti USŽ imati punu podršku i još snažnije uključenje državnih vlasti u rješavanju problema migrantske krize'.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije