POMOZITE SI

Muči vas PMS? Nutricionist savjetuje što konzumirati za ublažavanje simptoma

Thinkstock
18.02.2019.
u 19:36

Istraživanja su pokazala da je simptome PMS-a moguće ublažiti uz pravilnu kombinaciju prehrane i vitamina, objašnjava nutricionist Rick Hay,

Oko 75 posto žena tijekom svog života osjetilo je neugodne simptome PMS-a poput glavobolje, osjetljivost grudi, grčeva, razdražljivost, glad, tjeskobu... 

Istraživanja su pokazala da je te simptome moguće ublažiti uz pravilnu kombinaciju prehrane i vitamina, objašnjava nutricionist Rick Hay, piše Daily Mail. 

Posebno je u toj borbi važan mineral magnezija, napominje. Ako patite od PMS-a pokušajte ga ublažiti uzimanjem magnezij citrata. Hay tvrdi kako izraženije simptome predmenstrualnog simptoma obično imaju žene koje imaju niske razine magnezija. Stoga će magnezij, tvrdi, pomoći u ublažavanju razine stresa i tjeskobe te pomoći kod glavobolje i grčeva mišića.

Istraživanja su pokazala da su žene koje su uzimale 400 mg magnezija dnevno uspjele smanjiti napetost, bol grudi, debljanje, vrtoglavicu i glavobolje povezane s PMS-om. 

Magnezij je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u više od 300 različitih enzimskih reakcija u tijelu, a pomoći će i u ostvarivanju kvalitetnog noćnog sna, smanjenju simptoma nemirnih nogu, kronične boli, umora, promjene raspoloženja i migrene.

Prema podacima British Nutrition Foundation, jedna od pet žena u dobi od 19 do 34 godine i većina tinejdžerica imaju niže razine magnezija. Ako se osjećate umorno, magnezij bi svakako trebao pomoći u otklanjanju tog osjećaja, navodi se.

Istraživanje provedeno 2012. godine pokazalo je da magnezij ima itekako važnu ulogu u rješavanju problema nesanice i ciklusa spavanja. Osobe koje su tijekom osam tjedana uzimale 500mg magnezija na dan, prije spavanja, imale su manje problema sa snom. 

Ovaj mineral pomaže i za poboljšanje rasploženja, pojašanjava Hay.  Istraživaću su 2017. godine objavili rezultate istraživanja u časopisu PLoS One, a u kojima se navodi da su odrasle osobe koje su tijekom šest tjedana uzimale 248mg magnezija, imale manje razine depresije i anksioznosti.

Svakako se prije uzimanja magnezija konzultirajte s liječnikom o dozama, ali svakako bi bilo bolje obogatiti prehranu namirnicama koje sadrže magnezij poput lisnatog zelenog povrća, badema, sjemenki, orašastih plodova, špinata, smeđe riže, crnog graha, avokada...

Ključne riječi
PMS

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?