Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Mrtva utrka za načelnika u Gornjem Vakufu- Uskoplju

05. prosinca 2020. u 17:02 0 komentara 1706 prikaza

Iako je po zatvaranju birališta Sead Čaušević, kandidat SDA za načelnika i aktualni načelnik općine Gornji Vakuf-Uskoplje imao prednost od oko 800 glasova pred Draženom Matišićem, kandidatom stranaka okupljenih oko HNS-a BiH, prebrojavanje glasova iz inozemstva dalo je nagovjestiti da bi hrvatske stranke mogle osvojiti načelničku poziciju i u ovoj srednjobosanskoj općini. Za glasanje putem pošte bilo je prijavljeno 1600 birača i upravo bi oni mogli odlučiti hoće li Gornji Vakuf- Uskoplje dobiti novog načelnika ili će zadržati već postojećeg. Umjesto fer i korektnog završetka postupka prebrojavanja, čini se da je uskopaljska organizacija SDA nakon samo 700 prebrojanih glasova pronašla razlog za slavlje. Preko društvenih mreža ova je stranka već objavila pobjedu iako je za prebrojati ostalo više od polovice pristiglih glasova koji itetakako mogu odlučiti o pobjedniku. Na terenu tako imamo situaciju da Gornji Vakuf slavi, dok Uskoplje čeka objavu službenih rezultata.

Uporedo sa slavljem u SDA, sve su glasnije i informacije o nepravilnostima u brojanju glasova pristiglih putem pošte, a i sami sudionici izbornog procesa ukazuju na brojne nepravilnosti. Slavlje u SDA prije završetka brojanja glasova potpiruje sumnje u nepravilnosti koje dodatno pojačava izbor članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i njihov način vođenja procesom glasanja putem pošte uz selektivno odbacivanje prijavljenih birača. Mnogi od njih, podsjećamo, i nakon uvaženih žalbi koje su podnijeli nisu dobili glasački materijal. Iz Općinskog odbora HDZ-a BiH Uskoplje šalju umirujuće poruke uz poziv da se ipak sačeka objava službenih rezultata.

Inače, oči javnosti su tijekom cijele kampanje bile uperene u ovu nacionalno mješovitu općinu, dok su bošnjački mediji podržavali prvljavu kampanju bošnjačkih stranaka koje nisu prezale od niskih udaraca uperenih u kandidate kao i njihove obitelji. S druge strane, stranke okupljene oko HNS-a i ovoga su puta kandidirale Dražena Matišića, mladog inžinjera elektrotehnike koji je prije nekoliko godina preuzeo HDZ u ovoj općini te oko sebe okupio mladu ekipu čiji je entuzijazam, uz ostvarene rezultate, pružio nadu za preostalih 30 % Hrvata Gornjeg Vakufa-Uskoplja kao i mnogobrojnu dijasporu koja je pružila podršku Matišiću. Ako je vjerovati špekulacijama, upravo će oni biti uskraćeni za svoje demokratsko pravo jer , vrlo je moguće, da netko u Sarajevu točno izračunao
koliko je to "vreća"; potrebno da bi se bitka za "menjik Herceg Bosne" kako su mediji nazivali ovu općinu, dobila. Smirivanju situacije nisu pomogli apeli HNS-a i samog Matišića koji je inzistirao na korektnoj borbi za bolji i zajednički Gornji Vakuf-Uskoplje. Lako je moguće da će se i ovoga puta dokazati da su neke bitke u ovoj državi unaprijed izgubljene, a smisao izbornog procesa potpuno
obezvrijeđen.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.