Mostar

Mostarski studenti na setu filma

29.04.2016.
u 09:00

Snimanje igranog filma “Mrtve ribe plivaju na leđima” redatelja Kristijana Milića, koji se na području Mostaru snima po scenariju Josipa Mlakića, događaj je koji plijeni pozornost ne samo građana Mostara i Hercegovine nego i čitave BiH, ali i šire regije. Nesvakidašnju mogućnost sudjelovanja na setu za vrijeme snimanja filma imalo je oko 80 studenata razredne nastave i predškolskog odgoja s FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru kojima filmsku radio i TV kulturu i scensku umjetnost predaje producentica i glumica filma Maja Lasić. Studenti su imali jedinstvenu mogućnost vidjeti kako nastaje film, družiti se s redateljem, direktorom fotografije Mirkom Pivčevićem i filmskom ekipom. Prvi put su imali priliku biti na setu i sami opažati one segmente sedme umjetnosti koji im se tumače na predavanjima, što će bez sumnje imati veliki značaj u njihovoj percepciji i odnosu prema sveučilišnim predavanjima i odnosu prema filmskoj umjetnosti. Da je riječ o nesvakidašnjem događaju, koji će čuvati u neizbrisivim sjećanjima, svjedoči njihovo zadovoljstvo i fotografiranje na setu, kao i reakcije vodstva visokoškolske ustanove na kojoj se obrazuju. Dekan Mario Vasilj iskazao je zadovoljstvo što su studenti u sklopu kolegija imali priliku vidjeti uživo kako se radi film i zahvalio njihovoj profesorici Maji Lasić koja je ovim iskorakom među studentima probudila zanimanje za usvajanje novih znanja. - Studenti su bili na filmskom setu, upoznali se s redateljem, glumcima i svim organizacijskim poslovima koji su vezani uz film, što je izazvalo oduševljenje. Posebno me raduje činjenica što su studenti iskazali veliko zanimanje. Ugodno sam iznenađen, ali ujedno i ponosan, jer činjenica je da svi oni koji rade u predškolskom odgoju i procesu nastave moraju kroz organizacijske aktivnosti biti na neki način i redatelji nastavnog procesa. Oni moraju organizirati od početka do kraja nastavni proces i zainteresirati učenike te ih navesti usvajati znanja. Stoga su iskustva i znanja stečena u praksi, koja se mogu primijeniti u svakodnevnom životu, neprocjenjiva, kaže Vasilj. Ovom prilikom čestitao je producentima filma Maji Lasić i Slavenu Knezoviću, ali i cijelom krugu ljudi koji su smogli snage i hrabrosti, imajući u vidu koliko su potrebna financijska sredstva kako bi se snimio film jer, kako je naglasio, i u uređenim društvima sve to uraditi nije jednostavno.

- Ovo je velebno djelo i za Mostar i sve žitelje ovog dijela Hercegovine, cijele BiH i svih onih koji pozitivno gledaju na okruženje gdje živimo i radimo, kaže Vasilj. Film u produkciji kuće Eurofilm iz Zagreba i Oktavijan iz Mostara snima se od 3. travnja na više lokacija u Mostaru i okolici, a glumačku postavu čine Goran Bogdan, Marinko Prga, Asim Ugljen, Slaven i Mario Knezović, Ornela Vištica, Maja Lasić, Asja Jovanović, Jelena Kordić, Marijana Mikulić, Đorđe Kukuljica, Dragan Despot, Miro Barnjak, Marko Cindrić, Ivo Krešić, Velibor Topić, Mirvad Kurić te brojni drugi. Zadnja klapa planirana je danas, a premijera filma polovinom studenoga na svečanom otvaranju desetog izdanja Dana filma Mostar. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije