Uskrs u doba korone

Mostarke njeguju tradiciju koju su naslijedile od predaka unatoč teškim vremenima

04.04.2021.
u 09:32

I ove godine katolici širom svijeta Uskrs obilježavaju u posebnim okolnostima. Iako pod restriktivnim mjerama, članice Molitveno-kulturne zajednice svete Barbare u Mostaru pripreme za ovaj najveći kršćanski praznik obavljaju bez poteškoća. Uz farbanje uskršnjih jaja, one njeguju još nekoliko običaja koje žele sačuvati od zaborava. Smijeh i veselo blagdansko raspoloženje prisutno je u prostorijama crkve.

STARE TRADICIJE

- Volimo te stare tradicije uklopiti sa nečim novim. Recimo, sada ste vidjeli kako smo ukrašavali jaja koja su već farbana u lučini. To je naša stara tradicija gdje se kokošija jaja kuhaju u lučini kako bi dobila crvenu boju. Moja baka, mama pa i ja sam jedno vrijeme koristila razne trave u čarapama, pojasnila nam je voditeljica radionice Kristina Pehar.

Smijeha i blagdanskog raspoloženja ovdje nikada nije nedostajalo, čak ni u ovom teškom pandemijskom razdoblju, kada su mnogi zabrinuti za svoje i zdravlje obitelji. Rado su pojasnile tehnike koje koriste za farbanje, te demonstrirale cijeli proces nastajanja unikatnih ukrasa na jajima.

- Proces izgleda ovako, imate osnovnu boju koju je Kristina pojasnila, zatim preko nanosite bijelu. Konturama dalje ukrašavamo ili dekupaž tehnikom lijepimo motive sa salveta koje nađemo, koje nam se svide i ukrašavamo ponovo sa konturom. Samo mašti na volju i to je to, kaže nam Cvita Marić.

Primarno je, pričaju nam članice, druženje i lijepo raspoloženje koje sa sobom nose nakon svakog dolaska na jednu od radionica.

- Ovo je za nas jedno lijepo, ugodno druženje i volim ukrašavati jaja. Naučili smo neke tehnike koje do sada nisam imala prilike prakticirati, priča Mirjana Marić.
Pored farbanja jaja, ove vrijedne Mostarke njeguju još jednu tradiciju koju su naslijedile od predaka. U pitanju je tehnika veza zlatnom ili srebrenom ukrasnom niti - zlatovez.

SLIKA OD VEZA

- Ova radove dobivamo tako što se najprije crtež prilijepi na zadnju stranu preko pliš štapete. Dalje se ubodima igle izrađuje slika. Nije u pitanju obični vez, već isprepletanje niti od kojih dobijamo sliku na pliš štapeti, pojašnjava Šima Ivanković, voditeljica radionice zlatoveza.

Zbog pandemijskih uslova okupljaju se u reduciranom broju, a radove su ranijih godina imale priliku predstaviti i široj javnosti.
- Te naše izložbe su bile svugdje, sad je teško reći gdje sve. Uglavnom su to bili crkveni prostori, na sajmovima rukotvorina smo redovno izlagale, ističe Pehar.
Uz distancu i poštivanje mjera, svi običaji mogu se prakticirati, te su nam za sami kraj demonstrirale i tradicionalno razbijanje pisanica.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije