INTERA Technology Park Mostar

Mostar zakoračio u svijet nove industrijske revolucije

intera
24.10.2016.
u 14:38

Iza nas je uzbudljiv vikend ispunjen marljivim radom i učenjem tijekom CityOS hackathona. Hackathonu je u petak prethodila CityOS konferencija, koju je svečano otvorila glavna savjetnica gradonačelnika grada Mostara, gospođa Radmila Komadina, a tijekom koje je Ceco Gaković, osnivač CityOS Foundation, gotovo 100 sudionika upoznao s pojmom pametnog grada, najnovijim tehnološkim trendovima i mogućnostima koje su otvorene današnjem svijetu, priopćeno je iz INTERA Technology Park Mostar. 

Nakon konferencije, upriličeno je svečano potpisivanje sporazuma s hercegovačkim poduzećima HEPOK, Hercegovinalijek, HP Investing i vinarijom Anđelić čiji su predstavnici na prethodnim sastancima s organizatorima iznijeli svoje potrebe i probleme koje su se sudionici ovog programa obvezali riješiti.

Sudionici su ostatak petka proveli na radionicama na kojima su imali priliku naučiti osnove dizajniranja i razvijanja mobilnih aplikacija, korištenja 3D printera, izrade IoT uređaja, uživo vidjeti i upravljati dronovima te se upoznati s novom metodom uzgoja biljaka pomoću hidropona. Tijekom svake radionice vrhunski stručnjaci u ovim poljima su nesebično prenijeli svoje znanje, a praktičnim vježbama omogućili prisutnima da steknu dovoljno vještina koje su imali priliku primijeniti tijekom ostatka vikenda.

Četrdeset mladih entuzijasta u subotu je formiralo šest timova koji su radili na razvoju softverskih i hardverskih rješenja za dva ključna problema definirana od poduzeća koja sudjeluju u programu – senzorsko praćenje uvjeta za uzgoj biljaka te praćenje efikasnosti zaposlenika na plantažama pomoću QR koda. Kroz 32 sata bez spavanja s kratkim pauzama za obroke, svi timovi su izradili gotovo potpuno funkcionalne prototipe svojih rješenja koja su prezentirali pred ostalim sudionicima, organizatorima i predstavnicima poduzeća. 

Svi timovi su nagrađeni ulaskom u tromjesečni CityOS program tijekom kojeg će intenzivno raditi na unapređenju rješenja uz pomoć lokalnih i inozemnih trenera, besplatno koristeći prostorije INTERA Tehnološkog Parka i svu opremu potrebnu za realizaciju projekata. Najuspješniji timovi će svoja rješenja predstaviti poduzećima u siječnju sljedeće godine kada će neki od njih imati priliku oformiti vlastito startup poduzeće kojem će INTERA Tehnološki Park pomoći u plasiranju prizvoda kako na domaće, tako i na inozemno tržište.

CityOS je samo jedan u nizu programa koje INTERA TP organizira kako bi pozitivno utjecala na širu zajednicu, poglavito studente i mlade nezaposlene osobe. Ovim programom želi se stvoriti uspješno okruženje za mlade ljude koji će svojim znanjem i vještinama omogućiti da Mostar i okolica sustignu, ali i nadmaše svjetsku razinu tehnološkog razvoja. Prvi CityOS hackathon u Mostaru pokazao je kako postoje mladi koji posjeduju dovoljno vještina, znanja i motivacije da doprinesu razvoju Mostara koji je ovaj vikend zakoračio u svijet nove industrijske revolucije. Možda se već za tri mjeseca ovaj grad pridruži pametnim gradovima u svijetu.

City OS konferencija, radionice i hacakton INTERA Tehnološki Park organizirao je u suradnji sa CityOS Foundation, a uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške, USAID-a (projekt Partnership for Innovation) i Grada Mostara, ističe se u priopćenju iz INTERA Technology Park Mostar. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?