gdje je problem?

Mostar: Prljav grad s pet komunalnih poduzeća

N1
20.08.2017.
u 19:34

Grad na Neretvi nekad se smatrao jednim od najljepših i najčistijih gradova bivše Jugoslavije. Danas je slika nešto drugačija. Mostar ima čak pet komunalnih poduzeća, a za zelene površine i održavanje čistoće iz proračuna grada izdvajaju se veliki novci, javlja N1. 

Usprkos tome, rezultata na terenu nema, na gotovo svakom koraku može se naići na smeće i zarasle zelene površine, stoga se građani pitaju gdje i kako se troši novac za komunalije?

Ovo su slike s kojima se Mostarci skoro svakodnevno susreću: gomile razbacanog smeća, prepuni kontejneri, nesnosan smrad, manjak kanti za otpatke! Mostarci ogorčeni, kažu ovaj grad, u koji dolazi veliki broj turista ne bi trebao biti poznat po nečistoći.

JP Komunalno je nositelj svih komunalnih aktivnosti, te podugovarači JP Parkovi i Komos koji naplatu i odvoz smeća vrše odvojeno u dva dijela grada, te dvije deponije: Uborak koji se sanira i nad kojim se vrši likvidacija i Deponija koja je regionalnog karaktera, a koja prihvaća otpad i vrši reciklažu.

Iz gradskog proračuna za zelene površine izdvojeno je milijun i 225 tisuća maraka, te još toliko za održavanje čistoće. U Javnom poduzeću Komos kažu da je problem u realizaciji sredstava, i da sredstva koja se izdvajaju iz proračuna komunalnim poduzećima nisu dostupna u punom iznosu, te da se na kraju godine putem rebalansa ta sredstva usmjeravaju u druge svrhe.

Nečistoći i prljavštini umnogome doprinose i nesavjesni građani, koji bacaju smeće gdje stignu, a najmanje u kante za otpatke, za koje građani kažu da ih je teško naći, osobito u staroj gradskoj jezgri.

Situacija je posebno zabrinjavajuća u vrelim ljetnim danima, kada zbog nagomilanog smeća postoji opasnost od zaraze. A zbog nemara nadležnih, kako kažu građani, primorani su trpiti i sami čistiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije