Počinje akademska 2014./2015. godina

Mostar od sutra bogatiji za više od 3000 brucoša

brucoši
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
30.09.2014.
u 10:30

"Brucoški sat" održati će se 6. listopada, uz dobrodošlicu rektorice Ostojić

Akademska 2014./2015. godina počinje sutra, dakle 1. listopada 2014. godine. Dok su “stari” studenti tijekom rujna polaganjem ispita pokušavali ostvariti pravo na upis u sljedeću akademsku godinu, budući studenti su posljednji mjesec dana obavljali ozbiljne pripreme za studentski život. Oni koji iz udaljenih mjesta dolaze u Mostar, većinu vremena potrošili su u traženju stana, većina njih u privatnom aranžmanu jer samo mali broj uspio se izboriti za smještaj u Studentskom domu.

Dobrodošlica brucošima

Iako akademska godina počinje 1. listopada, predavanja će početi 6. listopada. Taj dan s početkom u 10 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače rektorica prof. dr. Ljerka Ostojić poželjet će onima koji se prvi put susreću s fakultetom dobrodošlicu te ih upoznati sa zadaćom, ali i osobljem koje će ih pratiti u sljedećih nekoliko godina.

Na tom “brucoškom satu” sudjelovat će više od 3150 studenata, koliko ih se upisalo u prvu godinu preddiplomskih studija na mostarskom Sveučilištu.

- Nemamo još točnih podataka o broju upisanih, ali prema dosadašnjim pokazateljima, to će biti na prošlogodišnjoj razini, vjerujem i nešto više.

Fakulteti su ove godine ponudili veći i raznovrsniji broj studijskih grupa i vjerujem da su svi koji namjeravaju studirati našli nešto za sebe. Točan broj upisanih, kao i njihovu strukturu, znat ćemo tek u drugoj polovini listopada, rekao je Vojo Višekruna, pomoćnik rektorice za nastavu i studente.

Prema analizi nakon prvog upisnog kruga, vidljivo je da su medicinari i farmaceuti već upisani, dok je na ostalim ostalo mjesta za drugi upisni krug. Koliko se studenata upisalo, zasad nije poznato, no sigurno je da će nekim fakultetima nedostajati i polovina brucoša predviđenih planom upisa.

Inozemni studenti

Kao i ranijih godina, i ove akademske godine veliki broj studenata iz Hrvatske će sljedećih pet ili više godina studirati u Mostaru.

- Studenti koji nisu iz BiH se vode kao strani studenti, no oni imaju potpuno jednaka prava kao i njihovi vršnjaci iz BiH, kako prigodom upisa, tako i prava u tijeku studiranja. Neki fakulteti su u svom natječaju i za inozemne studente ostavili određeni broj mjesta za besplatno studiranje, naravno, taj upis kao i našim studentima, ovisi o pokazanom znanju. Naše Sveučilište je obavilo sve potrebne pripreme, i studenti već sutra mogu nastaviti ili početi studirati, rekao je prof. dr. Višekruna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?