proslava novog naslova prvaka premijer lige

Mostar i navijače Zrinjskog očekuje nova slavljenička noć

20.05.2018.
u 11:36

Mostar će još jednom do dugo u noć slaviti novi naslov prvaka. Za grad na Neretvi ovo će biti treća proslava titule u nizu, ukupno šesta otkako Zrinjski igra u Premijer ligi BiH. Zrinjski je u BiH, ali sve više i u cijeloj regiji, postao sinonim za nogometni uspjeh. Dominacija, koju ovaj klub ima u BiH gotovo podsjeća na ono što zadnjih godina u Hrvatskoj uspijeva Dinamo ili u Srbiji Crvena Zvezda. Naravno, Zrinjski još nije na razini dva spomenuta velikana, ali tko je, recimo, 2005. godine, kada su Mostarci grabili prema prvom naslovu mogao zamisliti kako će Zrinjski u 2018. godine brojati šest osvojenih prvenstava i jedan Kup BiH.

Franja prvi trofejni trener

Taj prvi naslov nogometnog prvaka, koji je došao u Mostar, počeo je jednu priču koju do danas prati uspjeh. Prvi naslov prvaka plemići su osvojili pod palicom trenera Franje Džidića. Zrinjski je te godine dominirao, igrao lijep nogomet. Nakon što su navijači osjetili slast titule prvaka, ljestvica očekivanja podignuta je na znatno višu razinu. Na novi je naslov prvaka Mostar čekao do sezone 2008./2009. kada je plemiće s klupe predvodio Franjo Džidić. U međuvremenu, kada Zrinjski i nije osvajao naslove bio je u vrhu bh. nogometa. U sezoni 2007./2008., pod Jovićevim vodstvom, osvojen je i Kup BiH. Nakon tih uspjeha titula je nekako zaobilazila Mostar. Uvijek su plemići manje-više u prvenstvu bili pri vrhu ljestvice, ali tom je klubu nešto nedostajalo. Nije to nužno bio ni igrački kadar, kao ni slabiji izbor trenera. Dolaskom nove uprave u 2012. godini, Zrinjski je krenuo u novom ritmu. Klub je od tog trenutka počeo dobivati ozbiljnije konture, razina organizacije se diže na višu razinu.

Era Danka Šulente

Ubrzo se upravi priključio, po mnogima i najvredniji “igrač” - Danko Šulenta. Neće se, nadamo se, naljutiti ostali članovi sadašnje uprave ili prijašnjih uprava ako kažemo kako najveći dio zasluga pripada tom čovjeku. On nikad nije formalno bio prvi čovjek kluba, ali je ovaj operativac i najzaslužniji što mostarski navijači imaju privilegij pratiti najjači klub na prostoru BiH. Prezime Šulenta brojne Mostarce ranije je asociralo na matematiku. Oni koji su išli u Staru gimnaziju strepili su od Vinka Šulente, strogog, ali pravednog nastavnika matematike. Kod njega ste morali znati puno kako bi dobili prolaznu dvojku, a rijetki su se mogli pohvaliti višom ocjenom. Nije čudno što toga profesora neki nisu voljeli, ali su ga zbog znanja i autoriteta cijenili. Potpisnik ovih redova matematiku je morao proći kod nastavnice Bojane Mavar (koju ovim putem pozdravljam), ali je ozračje u školskom hodniku nekako bilo drkčije kada bi njime prošao Vinko Šulenta. Pozitivno ozračje vlada u Zrinjskom otkad je u njega došao Danko Šulenta. Popularnog Šulu pravi navijači Zrinjskog poštuju, dok on i dalje tiho radi posao zbog kojeg klub ima sve preduvjete za uspjeh. Bez obzira na sve, zadnjih se nekoliko godina s pravom može nazvati “Šulinom erom”. Upravo u tim godinama Zrinjski je postigao najveće uspjehe. Plemići su pod vodstvom trenera Branka Karačića u sezoni 2013./2014. osvojili novi naslov. Karačićev Zrinjski imao je pobjednički karakter, igrači su se isto ponašali kada su vodili, ali i kada su preokretali rezultat. Takav karakter, od tada do danas, označavao je sve momčadi Zrinjskog.

Dva naslova s Bakom

Novi naslov Zrinjski je pod palicom trenera Vinka Marinovića donio u 2015./2016. Ta sezona označila je početak nove dominacije. Prošle sezone stvar je spacio Blaž Slišković koji je momčad u padu preuzeo od Ivice Barbarića. Uspio je Baka osvojiti naslov, iako su neki igrači Željezničara prije vremena obećavali proslave “kod vječne vatre”. Zrinjski je i u ovoj sezoni bio najbolji. Ponovno je pod Bakinom palicom zasluženo osvojen treći uzastopni naslov, što je pothvat koji nije uspio nitko napraviti u BiH. Samo taj podatak dovoljno govori o kvaliteti kluba s kojim sve više živi cijela jedna regija, ne samo Mostar...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?