potražnja za smještajem

Mostar: Dok u domovima nema mjesta za sve studente, čak 80% stanova - prazno

02.06.2020.
u 15:00

Može se kazati da je pandemija koronavirusa u većoj ili manjoj mjeri ostavila traga na cijeli svijet. Reducirana je ili u nekim slučajevima potpuno obustavljena proizvodnja, a ekonomija će još dugo osjećati posljedice. No, život mora ići dalje i ohrabruje činjenica da se sve vraća u normalu, piše Večernji list BiH. Kada su u pitanju studenti, akademska godina bliži se kraju, a studenti već razmišljaju što i kako za sljedeću. Studentski centar (SC) Sveučilišta u Mostaru (s dva paviljona - stari i novi dom) također je bio “na udaru” korone.

“Situacija u SC-u Mostar nije onakva kakvu bismo poželjeli jer je pandemija koja je, nadamo se, iza nas učinila svoje. Centar je dva mjeseca gotovo bez prihoda i ne znamo kako će se situacija razvijati. No, Uprava Studentskog centra radi i ono što nas veseli jest velika potražnja studenata za povratkom u centar”, kazala je u razgovoru za naš list Anita Glibić, glasnogovornica SC-a Mostar.

Lipanj i rujan

Glibić ističe kako je najveća potražnja za studentskim sobama u lipnju i rujnu, odnosno kada su otvoreni natječaji za prijam studenata na smještaj i prehranu u SC Mostar, pa se tako studenti starijih godina prijavljuju već u lipnju i srpnju, dok se brucoši prijavljuju tijekom kolovoza i rujna. “Natječaje smo prilagodili rasporedima fakulteta Sveučilišta u Mostaru pa smo prostor za prijavu proširili, a sve u cilju da studentima usluge budu maksimalno pristupačne. Potražnja za smještaj u našem centru uvijek je velika. Trenutačno, odnosno s 31. svibnja, u centar se vratilo 105 studenata, a u lipnju očekujemo oko 300 studenata sukladno njihovim najavama”, naglasila je Glibić.

Natječaji za prijam na smještaj i prehranu za novu akademsku 2020./21. godinu bit će kao i prethodnih godina pa će Studentski centar Mostar natječaj za studente starijih studijskih godina objaviti 22. lipnja i trajat će do 31. srpnja.

Glibić ističe kako je novost u odnosu na prethodne godine ta što će studenti imati mogućnost i online prijave na natječaj. “To će uvelike olakšati studentima proceduru prijava. Sigurni smo kako će studenti dočekati ovu novost pozitivno”, kazala je glasnogovornica SC-a Mostar. Kada su u pitanju cijene smještaja u SC-u Mostar u novoj akademskoj godini, one u ovom trenutku ostaju iste kao i do sada. Uprava SC-a Mostar za polovinu svibnja studente je oslobodila plaćanja stanarine, dok za lipanj cijena smještaja i prehrane iznosi 80 KM, iako se studentima pružaju sve usluge od 1. lipnja, uključujući i sva tri obroka dnevno. Stanarina za srpanj također će biti umanjena, i to za 50% od cijene koju su studenti plaćali dosad. S obzirom na to da u Mostaru studira veliki broj studenata, ne iznenađuje podatak da su kapaciteti SC-a Mostar nedovoljni za broj zainteresiranih. Na natječaje se prijavljuje gotovo dvostruko više studenata od raspoloživih kapaciteta, a Glibić ih poziva da prate web-stranicu wwww.scm.ba gdje će uskoro biti najavljen natječaj i svi detalji o načinima prijave. Kada je u pitanju privatni smještaj, prema riječima Franje Sivrića, direktora agencije “Sivrić” iz Mostara, situacija je drugačija.

Ništa kao prije

“Što se tiče ove godine, barem do 1. rujna, od studenata nema ništa. Od stanova koji su se iznajmljivali, oko 80% ih je prazno, odavno se nitko nije raspitivao za najam. Podstanarstvo je sada u velikoj krizi”, istaknuo je Sivrić. Kad je u pitanju moguće zanimanje studenata za podstanarstvo u rujnu, Sivrić kaže kako je ova pandemija stvorila nepovjerenje među ljudima. “Ljude plaše svim i svačim. Plaše ih pojavom nove pandemije, tako da nitko sa sigurnošću ne može kazati što će biti. Moje je mišljenje da nikad više neće biti kao što je bilo. Ljudi su isprepadani, nisu znali što se događa. Mislim da će se prepoloviti zanimanje za podstanarskim stanovima, ne samo podstanarskim nego uopće. To će, naravno, utjecati i na cijene”, kazao je Sivrić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije