zanimljiv projekt

Mostar dobiva prvu školu mentalne aritmetike, nastava počinje u rujnu

20.06.2017.
u 10:00

Hercegovina je već desetljećima poznata kao rasadnik sportskih talenata, a koliko ima matematičkih genija, doznat ćemo uskoro. Naime, u Mostaru od rujna počinje s radom Škola mentalne aritmetike “Malac genijalac”. Kako je za Mostarsku panoramu izjavila regionalna koordinatorica toga projekta Sanja Telebak Milinković, primarni cilj je iskoristiti puni potencijal razvoja dječjeg mozga, što je u razdoblju od 4. do 12. godine.

Razvoj djece

- Znanstvenici su dokazali kako mentalna aritmetika pomaže u razvoju zato što aktivira podjednako rad lijeve i desne strane mozga, dok klasični način učenja aktivira samo lijevu stranu mozga. Sinapse u mozgu razvijaju se od 4. do 14. godine i mi ljudima preporučujemo da djecu upisuju kod nas u razdoblju od 4. do 12. godine života jer ova škola traje dvije godine, rekla je Telebak Milinković. Škola će početi od prvog vikenda u rujnu i trajat će svake subote po tri školska sata. - Roditelje najviše zanima je li ovo samo matematika. Mentalna aritmetika jest matematika, ali bez kalkulatora, papira, olovke. Mi koristimo abak. On potječe iz istočne Azije. Mi radimo s japanskim abakom koji ima jedan red kuglica i s tim kuglicama djeca se prvo upoznaju s brojevima, a onda i s matematičkim operacijama. Razdoblje od 5. do 7. godine je zlatno vrijeme razvoja djece. Ona čak još nemaju treme, ne utječe okolina na njih, svjesna su da imaju velik potencijal u sebi i odmah ga iskoriste. Nakon trećeg mjeseca izbacujemo abak iz uporabe i djeca počinju vizualizirati rješenje. Nakon određenog vremena prelazimo na veće brojeve, objasnila je Telebak Milinković. Već sada u Mostaru vlada veliko zanimanje za ovu školu i očekuje se kako će odziv djece biti velik.

Poticanje razvoja

- Djeca su podijeljena u tri skupine, ovisno o dobi. Nije isti program za sve. S djecom rade profesori razredne nastave i psiholozi. Prije tri godine upisala sam svoje dijete i bila sam oduševljena. Morala sam se uključiti u taj program i sada smo konačno došli do moga Mostara. U stankama potičemo brojne didaktičke igre, šah, sve ono što doprinosi razvoju djece, a što je zapravo zaboravljeno jer mnogi su danas isključivo za računalima ili mobitelima. Mobiteli su najjeftinije dadilje na svijetu, ali imaju brojne negativne posljedice. Želimo tome stati na kraj i omogućiti da djeca u potpunosti razviju mogućnosti koje imaju, zaključila je Sanja Telebak Milinković u intervjuu za Mostarsku panoramu.
Za očekivati je kako će ovaj projekt iznjedriti barem nekoliko matematičkih genijalaca iz Hercegovine, a mladi će dobiti konačno priliku pokazati svoje znanje i da ono konačno bude u pravom planu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije