Počelo ukrašavanje grada

Mostar će imati blagdansko ozračje

BiH,12.12.11. Mostar,   Kicenje Rondoa u mostaru Jaslice  Photo:Stojan Lasic
04.12.2015.
u 07:00

Nakon što su jučer postavljene božićne jaslice na Rondou, i službeno je počelo obilježavanje nadolazećih blagdana u gradu Mostaru

Postavljanjem božićnih jaslica na platou Trga hrvatskih velikana - Rondou jučer je počelo ukrašavanja grada za nadolazeće blagdane, piše Večernji list BiH. U jaslicama su postavljene klasične gipsane figure koje su većini građana poznate godinama. Pored jaslica postavljeno je i božićno drvce, a trg je osvijetljen svjetlećom dekoracijom s atraktivno osvijetljenim postojećim stablom cedra ispred glavnog ulaza u Kosaču kao središnjim blagdanskim borom u gradu.

Blagdanska šetnica

U blizini, na Šetalištu Nikole Šubića Zrinskog (bivše Lenjinovo), bit će uređena blagdanska šetnica koja će biti otvorena u subotu, 12. prosinca. Grad Mostar nudi 10 tezgi kreativcima te svi koji žele nešto prikladno ponuditi mogu se javiti na broj telefona 505 566 Admiri Čustović, stručnoj savjetnici za turizam u Službi za gospodarstvo, ili doći na sastanak na šetalištu u srijedu, 9. prosinca. Korištenje tezgi ili postavljanje svojih stolova, kućica ili štandova je besplatno za sve izlagače.

Kako Večerni list doznaje od Marice Raspudić, stručne savjetnice za urbani mobilijar i dekoraciju u Službi za komunalne poslove grada Mostara, poslove ukrašavanja Mostara Grad je povjerio Javnom poduzeću Komunalno koje ukrašavanje treba obaviti do 10. prosinca. Također su obvezni postavljenu dekoraciju održavati u ispravnom stanju do 15. siječnja, kada slijedi skidanje i skladištenje dekoracije. Ukrašavanje svjetlećom dekoracijom obuhvatit će šire središte grada, točnije područje od mosta Hasana Brkića na jugu do kraja Titove ulice na sjeveru, te od Titove ulice na istoku do raskrižja na kojemu magistralna cesta za Široki Brijeg i regionalna cesta za Čitluk ulaze u grad, kao i do kraja gradskih ulica prema Ilićima, Cimu, Vihovićima i Raštanima. Na potezu Musala - Rondo (ulicama i trgovima duž tog poteza) postavit će se i održavati dekoraciju (isključivo toplo bijelo svjetlo) naglašavajući postojeća stabla na trgu Musala i Španjolskom trgu, koji bi, zajedno s Trgom hrvatskih velikana (Rondo) i vezanim ulicama (Ulicom mostarskog bataljona i Šetalištem sve do ulaska u katedralu) trebali simbolizirati gradski prostor potenciranog urbanog života grada Mostara (oko 180 svjetlećih jedinica iz ukupnog broja: svjetleće kugle, konopi, zavjese i figure). Ista dekoracija će biti postavljenja i u krugu Gradske vijećnice.

Grad je za ukrašavanje izdvojio 30.000 konvertibilnih maraka, od kojih 18.000 KM ide za popravak, montažu, održavanje, skidanje i deponiranje svjetlećih elemenata (600 elemenata po cijeni 30 KM/ elementu) zatim 8000 KM za nabavu novih elemenata, 3000 KM za izradu jaslica i 1000 KM za dovoz, montažu, održavanje, rasklapanje, odvoz i deponiranje 10 tezgi na blagdanskoj šetnici.

Na upit "Večernjaka" je li osobno zadovoljna kako nam grad izgleda u ovo blagdansko vrijeme, Raspudić odgovara:

Priče o nevinosti

"Kao diplomirana inženjerka arhitekture - urbanizma, koja se prije 10 godina sklonila u zapećak bavljenja mobilijarom, na ovo pitanje ću odgovoriti kratko: Grad vam nije nikakva priča o nevinosti. Grad je poprište borbi mnogih interesa, a ishod ovisi o moći sudionika. A njih ima mnogo, mnogo više nego što se to na prvi pogled vidi ili misli. Grad (koji pojedinac doživljava) vam je samo slika društvenih odnosa zajednice".

Uz ukrašavanje gradskih prometnica, blagdanskom ugođaju u gradu doprinose i mnogi ukrašeni ugostiteljski objekti, izlozi dućana i butika koji nude posebna blagdanska sniženja. Primjetni su ukrasi na stambenim objektima i privatnim kućama. Poseban, pak, doživljaj za najmlađe bit će u nedjelju, 6. prosinca, kad im s darovima dolazi u posjet sv. Nikola. Ostaje jedino žal što Mostarci ni ove godine neće imati organizirani doček Nove godine na otvorenom. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?