Studija u suradnji s UNESCO-om otkrila veliku priliku za grad na Neretvi

Mostar bi s propusnicom za turiste i promocijom zaradio 23 milijuna KM

Mostar, Stari most
Denis Kapetanovic/Pixsell
30.10.2022.
u 20:16

Prema revidiranoj verziji studije naziva "Održivi razvoj dobara kulturne baštine u mostarskom Starom gradu na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine" navodi se kako je istraživanje rađeno na procjeni da će broj posjetitelja Mostara u 2022. godini doći do brojke milijun

Uz pomoć UNESCO-a Grad Mostar ima prigodu dramatično unaprijediti svoju turističku ponudu, što podrazumijeva dodatna ulaganja, ali i uvođenje reda, te korištenjem iskustava drugih svjetskih središta ostvariti prihode koji iznose dodatnih 20 milijuna maraka, piše Večernji list BiH.

Prema revidiranoj verziji studije naziva "Održivi razvoj dobara kulturne baštine u mostarskom Starom gradu na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine" navodi se kako je istraživanje rađeno na procjeni da će broj posjetitelja Mostara u 2022. godini doći do brojke milijun. Ako se samo pet posto ovih posjetitelja odluči za jednu od predloženih tura putovanja Mostarom kao hubom Hercegovine, to donosi 40.000 kupaca godišnje.

Skakači kvare imidž

Što se tiče bilo kakvog izračuna, treba uzeti u obzir barem dva ozbiljna upozorenja: prvo, treba provesti istraživanje tržišta kako bi se ispitala cjenovna elastičnost potražnje kupaca; drugo, potrebno je također napraviti istraživanje nosivih kapaciteta destinacija kako bi se utvrdio maksimalan broj turista koji sudjeluju u atrakcijama bez umanjivanja kvalitete doživljaja. Bez obzira na to, ovo ilustrira veliki potencijal predloženih putovanja da donesu ekonomsku korist Mostaru i okolnim zajednicama. Također se očekuje da će se ostvariti značajne neizravne koristi - u smislu poticanja daljnjeg poduzetništva i razvoja novih planova putovanja, kao posredni učinak koji će se osjetiti u drugim sektorima gospodarstva.

Predviđa se kako bi Mostar s tek dva do tri milijuna maraka ulaganja ostvario povrat od čak 23 milijuna maraka. Ova procjena, po UNESCO-ovu izračunu izravno je u skladu s općim načelom ulaganja u turizam u cijelom svijetu. Procjenjuje se da je za svaku pojedinačnu novčanu jedinicu uloženu u turizam povrat deseterostruk. Samo uvođenje propusnice za turiste za povijesnu zonu grada, što je praksa koju već dulji niz godina koristi Dubrovnik, ali i brojna druga svjetska odredišta, učinak bi bio enorman. Kako se Mostar približava brojci od milijun procijenjenih posjetitelja za 2022., s učinkovitim i sveobuhvatnim sustavom baštinskih propusnica, 30-40% posjetitelja moglo bi kupiti propusnicu po cijeni od 30 KM, što bi moglo generirati prihod u rasponu od 12 milijuna maraka godišnje. Propusnica bi trebala sadržavati naknadu koja ide za otplatu duga za obnovu Starog mosta. Iznos naknade trebaju odrediti nadležni lokalni službenici. Preporučena cijena jednodnevne karte je 30 maraka za strance i 15 maraka za domaće turiste. Školarci bi trebali imati 50% popusta od lokalne cijene.

Propusnica prema tom prijedlogu treba sadržavati plaćanje skakača sa Starog mosta. Trenutačna situacija s tim dijelom "ponude" skakanja sa Starog mosta po mnogočemu je negativna reklama za grad Mostar, navodi se u izvješću. - Često se rugaju posjetiteljima da im daju više novca ili jednostavno ne skaču ako ne dobiju ono što traže. Čini se logičnim da propusnica uključuje i naknadu za skakače koji bi ugovorom - s Gradom Mostarom - bili obvezni skakati prema sezonskom rasporedu koji je izrađen u suradnji s Turističkom zajednicom, privatnim turističkim agencijama i samim roniocima.

Ugovor bi trebao uključivati mjesečno plaćanje ronilačkom savezu za određeni broj skokova. Udruga pak može interno upravljati načinom raspodjele sredstava svakom skakaču u Neretvu - stoji u ovome upozorenju. Kako bi se, međutim, ostvarili daleko veći prihodi, potrebna su ulaganja, najprije u trening i obrazovanje. Predloženo je i što od postojeće infrastrukture treba poboljšati. Ponajprije se to odnosi na razvoj sadržaja Muzeja Stari Most. Ovaj muzej trenutačno privlači tek 4000-5000 turista godišnje.

Mostar hub za Blidinje, Kravica

- Agresivnim i koordiniranim marketingom kroz sustav single pass cilj bi trebao biti udeseterostručiti broj posjetitelja. S 50.000-100.000 posjetitelja Muzeja Stari most te uključivanjem prodaje autentičnih suvenira i rukotvorina, muzej bi godišnje mogao prihodovati više od 500.000 KM - tvrdi se.

Potrebna su ulaganja u javne toalete, otvaranje informativnih točaka za turiste, zatim pojačavanje mjera opreza. Mora se na sustavan način posvetiti pozornost rukohvatima, ogradama, znakovima upozorenja i drugim sigurnosnim mjerama jer će odgovornost za bilo kakvu nesreću biti na Gradu Mostaru. Potrebno je poboljšati i pristup osobama s invaliditetom, što bi bilo u skladu s propisima EU-a kao i zahtjevima UNESCO-ove Svjetske baštine.

Naime, osobe s bilo kojom vrstom hendikepa trenutačno se vrlo teško snalaze kroz Stari grad. Pristup javnim prostorima, muzejima, šetnicama treba omogućiti svima. U Starom gradu ima atraktivnih lokacija za posjet poput Partizanskog spomen-kompleksa, izletišta u Podveležju, kao i ostataka ranokršćanske bazilike u Cimu. Blizina hodočasničkog centra Međugorja, Blidinja, vodopada Kravica i drugih dragulja prirode dodatna je vrijednost.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?