MKCK

Mostar: Balonima s pitanjem "gdje je" obilježen Međunarodni dan nestalih

nestali
Foto: Stojan Lasić
1/3
30.08.2016.
u 13:16

Međunarodni dan nestalih osoba, koji se diljem svijeta obilježava 30. kolovoza, obilježen je danas u Mostaru podjelom balona s pitanjem "gdje je", a u kojem je sažet težak teret neizvjesnosti s kojom se suočavaju obitelji, jer ne znaju sudbinu svojih najmilijih.

- U povodu toga dana, Međunarodni komitet Crvenoga križa je s kolegama Crvenoga križa BiH i uz konzultacije s udruženjima obitelji nestalih osoba želio iskoristiti priliku da balonima s pitanjem "gdje je" podigne svijest građana o važnosti rješavanja problema nestalih osoba i njihovu patnju jer ne znaju više od 20 godina što je s njihovim članovima obitelji -  istaknula je odgovorna osoba za suradnju s udruženjima obitelji nestalih osoba i obnavljanje obiteljskih veza pri Međunarodnom komitetu Crvenog križa u Sarajevu Dijanela Rajkić.

Prema podatcima MKCK, u BiH se vodi 6 874 osoba kao nestale, a podatci se temelje na zahtjevima za traženje obitelji nestalih osoba u BiH, kao i odgovora koji su dobiveni od predstavnika vlasti.

Rajkić je poručila ovom prilikom građanima, da danas nije svrha držati govore i okupljati obitelji nestalih, nego da noseći balon s pitanjem "gdje je", a s kojim se obitelji nestalih bude i odlaze na spavanje, izraze solidarnost i podijele dio tereta s obitelji nestalih te ako imaju informacije koje mogu doprinijeti da se rasvijetli sudbina neke osobe, neka se obrate ovlaštenim institucijama.

Ovim putem MKCK poziva vlasti da što više rade na rješavanju tih pitanja, odnosno ubrzaju proces traženja nestalih osoba.

Međunarodni dan nestalih osoba simboličnom podjelom balona s pitanjem "gdje je" obilježava se također u Sarajevu i Banjoj Luci. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?