Butković i Mitrović

Most preko Save što prije staviti u funkciju, spajanjem država povezat će se i stanovnici

ATV
15.06.2021.
u 19:10

Izgradnja mosta Svilaj je jedan od najznačajnijih projekata koji Republika Hrvatska provodi u suradnji s Bosnom i Hercegovinom.

Nakon sastanka u Brčkom, Izaslanstva Ministarstva prometa i komunikacija BiH i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske koje su predvodili ministri Vojin Mitrović i Oleg Butković obišle su sa šefom Odsjeka za upravljanje
graničnim prijelazima Uprave za neizravno oporezivanje BiH Dubravkom Rodićem granični prijelaz Svilaj, a zatim s direktorom Autoputeva Republike Srpske Dušanom Topićem i granični prijelaz i most Gradiška.

„Preduvjet za puštanje u funkciju graničnog prijelaza Svilaj je kategorizacija koja još uvijek nije urađena. Naime, potrebno je da nadležne institucije pokrenu inicijativu za kategorizaciju ovog prijelaza s obzirom na to da je Hrvatska već završila granični prijelaz sa svoje strane te autocestu na toj dionici ceste“, rekao je ministar Mitrović, priopćeno je iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH. 

Kako je rekao ministar Butković, izgradnja mosta Svilaj je jedan od najznačajnijih projekata koji Republika Hrvatska provodi u suradnji s Bosnom i Hercegovinom.

„Sada je na redu bh. strana koja treba osigurati sve potrebne preduvjete kako bi se most što prije pustio u funkciju. To će rezultirati velikim rasterećenjem prometa oko Slavonskog Broda i omogućiti funkcionalnost Koridora Vc na kojem se most nalazi“, istaknuo je ministar Butković i dodao kako će novi most, osim što će spojiti dvije države, u konačnici povezati i
stanovnike s obje strane Save.

Završetak radova na GP Svilaj planiran je za 15. srpnja. Nakon toga slijedi tehnički prijem i ishodovanje upotrebne dozvole, dok se do polovice kolovoza očekuje puštanje u probni rad te stavljanje u funkciju ovog graničnog prijelaza.

„Kada je u pitanju most Gradiška, završetak je planiran za proljeće iduće godine, a spojio bi bh. autocestu s planiranom brzom cestom s hrvatske strane koja bi išla od granice s Bosnom i Hercegovinom preko Virovitice i Okučana do granice s Mađarskom. Izgradnjom ove dionice očekuje se značajno rasterećenje postojećeg graničnog prijelaza u Gradišci, brži prelazak granice te sigurnije putovanje“, istakao je ministar Mitrović.

Direktor Topić je istaknuo da je napredak radova na gradilištu mosta preko rijeke Save kod Gradiške vidljiv iz dana u dan.

„Most je već povezan na postojeću autocestu E 661 Gradiška – Banja Luka, čelična konstrukcija montirana je do sredine rijeke, a tijekom ljetnih mjeseci, kako je i predviđeno, očekuje se potpuno spajanje s drugom stranom. Očekujemo i skori početak izgradnje
prometnice na strani Hrvatske, koja će novi most spojiti sa autocestom Beograd – Zagreb i time omogućiti povezivanje mreže autocesta u Republici Srpskoj sa europskom mrežom najsuvremenijih prometnica“, izjavio je Topić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?