negativan utjecaj na morski ekosustav

Morski stručnjak upozorava: More neobično toplo, mogući problemi s izlovom ribe

04.07.2022.
u 16:30

Poznati stručnjak prof. dr. sc. Alen Soldo sa Sveučilišta za studije mora u Splitu komentirao je za N1 televiziju neobično visoke temperature mora te njihov negativni utjecaj na morski ekosustav.

“Ovako visoke temperature mora jesu neuobičajene za ovo doba godine jer se obično očekuju nešto kasnije, ali nisu neobične s obzirom na vremensku situaciju u posljednje vrijeme, koje je tome i doprinijela, primjerice visoke temperature zraka, male padaline te slabe vjetrove koji ne mješaju dublje i plitke slojeve mora”, rekao je dr. Soldo našoj Tei Blažević.

“Što se tiče utjecaja na morske organizme zasigurno negativno djeluje jer većina morskih organizama, posebice onih u gornjim slojevima mora, uvelike ovisi o temperaturi koja diktira njihovo hranjenje, razmnožavanje i kretanje. To se ne odnosi samo na više organizme već i na niže, primjerice mikrobe i planktone čiji poremećaji u kretanju imaju dalekosežne reprekusije na cijeli hranidbeni lanac. Ako temeperatura poremeti kretanja jedne vrste zasigurno to djeluje i na kretanje druge vrste, primjerice predatora prethodno. To sve skupa djeluje na kompleksni ekosustav mora koji se time mijenja od uobičajenih postavki. Primjerice, ribari mogu imati velikih problema jer neće moći izlovljavati organizme koji su se povukli u dublje, hladnije slojeve”, objašnjava.

Izvor : Pexels / Photo by Luciann Photography

“S druge strane, radi toplijeg mora u Jadran, čiji je sjeverni dio najhladniji dio Mediterana, mogu ući neke nove vrste za koje se ne zna kako će utjecati na autohtone organizme. Primjer moguće loše situacije je prošlogodišnji pronalazak ribe lava u akvatoriju otoka Visa jer je riba lav poznata invazivna vrsta koja u Jadranu nema prirodnog neprijatelja, a komercijalno je nezanimljiva pa se neće ni izlovljavati. Brojni su primjeri u svijetu negativnog utjecaja te ribe na autohtone organizme pa se u mnogim zemljama rade projekti istrebljivanja te invazivne vrste”, govori.

“Toplije more neminovno djeluje i na standardno cirkuliranje morskih struja, a zna se da o moru uvelike ovisi i klima tako da je nažalost to jedan vrlo kompleksan proces koji može promijeniti sve postavke koje smo dosad smatrali uobičajenima”, zaključuje dr. Soldo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?