Admir Čavalić, Ekonomski analitičar

Moratorij na kredite je nejasno definiran, banke mogu biti krajnje selektivne

30.03.2020.
u 14:52

Kod moratorija na otplatu kredita dosad je skoro jedino sigurno kako će ga moći koristiti oni koji su izravno pogođeni posljedicama pandemije kornavirusa, a kako je kazano banke će tek trebati definirati način provedbe.
Ekonomski analitičar Admir Čavalić za Klix.ba kaže kako je bankarski sektor likvidan, i ima mogućnosti  kratkoročno preuzeti dio tereta aktualne krize.
"Razumljivo je da ovo uradi i prije odluka nadležnih. Postojeća mjera moratorija na isplatu rata kredita za fizička i pravna lica je dosta nejasna, nedorečena i ostavlja veliki prostor za manipulacije. Konkretno, bankama se ostavlja diskreciono pravo da budu krajnje selektivne pri ovoj odluci", kaže on.
Dodaje kako je uzimajući u obzir da je naš bankarski sektor veoma konzervativan u smislu kreditiranja, naročito gospodarstva, a sa druge strane kako će globalna recesija utjecati na svaki aspekt naše ekonomije, onda je jasno zašto je ovo problematično.
"Također, postoji izuzetan problem pri realizaciji mjere u smislu komunikacije sa korisnicima banke. Shodno mjerama socijalnog distanciranja, brojni korisnici nisu u prilici blagovremeno ostvariti benefite date mjere. Bitno je navesti kako će se moratorij svakako trebati dodatno definirati, sa produženjem roka na 6 mjeseci", smatra Čavalić.
Naime, svaki dan donosi nove gospodarske pretpostavke koje idu u prilog tome da finansijski i javni sektor moraju podržati realni sektor naše ekonomije.
"Ne treba svakako zaboraviti to da banke sada treba da budu i podrška kao kreditori i kupci vrijednosnih papira. U suprotnom ćemo imati izuzetnu krizu likvidnosti koja će se vratiti kao bumerang inače opreznim bankama", zaključio je Čavalić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije