Miro Kovač

Moramo riješiti položaj Hrvata u BiH koji se osjećaju diskriminirano

Miro Kovač
Žarko Bašić/Pixsell
07.11.2016.
u 11:33

Imamo informacije da se Turska brine o Bošnjacima u BiH, Srbija i Rusija o Srbima u BiH - tako da je legitimno da Hrvatska brine o Hrvatima, naglasio je Kovač.

O uhićenjima bivših pripadnika HVO-a u Orašju za N1 govorio je bivši minstar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač. Rekao je kako za vrijeme svog ministarskog mandata nije imao konkretnih saznanja da se spremaju moguća uhićenja i da BiH pravosuđe traži hrvatske državljane. 

Kovač smatra kako je sada važno da se nastavi proces emancipacije Hrvatske na planu vanjske politke. 

- Hrvatska ima obvezu prema BiH jer je Hrvatska jamac sporazuma o miru u BiH. To znači da Hrvatska ima dužnost i obvezu i pravo skrbiti o Hrvatima u BiH i učiniti sve da se ukine pravna nesigurnost koja vlada među Hrvatima u BiH, rekao je Kovač. 

- Uvjeren sam da državni vrh čini sve da se zaštite prava Hrvata u BiH. Ja sam dužnost predao 20. listopada i nisam sudjelovao u pripremi posjeta premijera u BiH. Važno je poduzeti sve što je u našoj moći da se upozori na nesigurnost koja vlada među Hrvatima u BiH. Hrvati moraju biti ravnopravni.  Imamo saznanja kako se Turska brine o Bošnjacima u BiH, Srbija i Rusija o Srbima u BiH - tako da je legitimno da Hrvatska brine o Hrvatima, naglasio je Kovač. 

- Sada je navažnije da imamo izravan dijalog s vlastima u BiH na svim razinama i mi ćemo se, što se tiče Sabora, u to uključiti. Učinit ćemo što je naš dio posla. Na kolegama u izvršnoj vlasti je da ovo što prije riješe. Moramo riješiti položaj Hrvata koji se osjećaju diskriminiranima i ne osjećaju se ravnopravnima, istaknuo je Kovač. 

Na uput spremaju li se optužnice za Mrkonjić Grad i jesu li moguće optužnice za istaknute vojne osobe poput Gotovine, Kotromanovića, Krstičevića, rekao je kako nema o tome nikakvih konkretnih saznanja. 

- Zemlja koja najviše može pomoći BiH je Hrvatska koja je članica EU i članica NATO-a. Boljega prijatelja od Hrvatske BiH ne može imati, rekao je Kovač. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?