Problemi poslovanja

Moraju imati poslovni prostor kako bi bili ‘online shop’

online
19.01.2016.
u 06:45

Online kupnja ili kupnja preko interneta sve više potiskuje tradicionalni način trgovanja jer pruža drukčiju šansu i nove poslovne prilike na širem tržištu. Kako u svijetu, ali i regiji, online trgovina se sve više razvija i u BiH, gdje se znatan broj ljudi odlučuje na kupnju preko interneta. Ali kada su u pitanju oni koji se žele baviti ovim poslom, nailaze na brojne prepreke.

Bez mogućnosti

Naime, kako je objavio TV1, u BiH još uvijek nije donesen zakon o internet trgovini, zbog čega svi koji se žele baviti ovim poslom nemaju mogućnost registrirati se. Svi koji se sada bave internet trgovinom u BiH nemaju nikakav nadzor, a poslovanje im je znatno otežano i prisiljeni su na brojne improvizacije. Nadalje, upravo zbog nedonošenja zakona prisiljeni su svoju internet trgovinu registrirati kao klasični kiosk, što za sobom vuče razna davanja, isticanje reklama i sl. Svoju priču je podijelila Elizabeta Smiljanovska koja je pokušala registrirati svoj internet posao. U općini su joj kazali kako se mora registrirati kao “d.o.o.” te zbog toga mora imati poslovni prostor. - Budući da sam d.o.o., onda mogu u svom stanu, ali onda moram imati projekt kako podijeliti svoj stan. Naravno, to se mora platiti, kazala je Smiljanovska za TV1. Kako ne postoji zakon o internet trgovini, oni koji se bave ovom vrstom posla ne mogu ništa izvoziti te svoje proizvode šalju ili autobusom ili poštom kao dar.

- Ja ne mogu ništa uvesti ili izvesti. Zašto ja ne bih mogla uvesti repromaterijale iz bilo koje države, opskrbiti ovdje ljude koji se bave tim poslovima, da oni to ovdje naprave i da mi to prodamo. Ne može. Moralo bi biti d.o.o. gdje su samo brojke održavanja previsoke, naglasila je u izjavi za TV1 Elizabeta.
Zašto još uvijek nema zakona, pitao je u Parlamentu zastupnik Mirsad Isaković, odnosno kada možemo očekivati zakon o internet trgovini. “Zakon je bitan iz više razloga. Prvi i osnovni je što se internet trgovinom možete baviti da nemate sjedište tvrtke, dakle, možete se baviti sa svakog mjesta i biti aktivni 24 sata. Osim toga, internet trgovinom se možete baviti da nemate carinskog broja, da ne budete evidentirani u registru uvoznika ili izvoznika”, istaknuo je Isaković za TV1.

Bez kontrole i nadzora

Pojedinci ili tvrtke koji se u BiH bave internet trgovinom nemaju nikakvu kontrolu, ističe Isaković. Naglašava i da mogu naručivati proizvode iz zemalja EU, pa ih preprodavati, a za to ne izdavati račune, niti posjedovati skladište.Tako su i iz Udruženja za zaštitu potrošača istaknuli kako trgovina bez plaćenih poreza, bez bilo kakve kontrole, stvara nesređenu situaciju koja omogućava pojedincima da lako profitiraju bez odgovornosti, te upravo zbog toga treba osnovati urede koji će pratiti ovakav način trgovine kako bi se suzbile prijevare. Po pitanju legislative, glasnogovornik UNO BiH Ratko Kovačević kazao je kako su paketi do 50 KM oslobođeni plaćanja uvoznih davanja. S druge strane, ako paketi prelaze vrijednost od 50 KM, oni su predmet uvoznog carinjenja. I dok se građani vrlo jednostavno mogu registrirati na stranice za online prodaju, oni koji žele registrirati svoj internet obrt u BiH dolaze pred zid. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?