Izaslanstvo OSCE-a u Tuzli

Moore: Tuzlanska županija bilježi napredak

osce
21.12.2015.
u 19:55

Trenutna situacija u županiji ocijenjena je znatno boljom u odnosu na vrijeme od prije dvije godine

Tuzlanska županija je zabilježila vidan napredak u proteklom razdoblju, ocjena je šefa misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathana Moorea koji je s izaslanstvom OSCE-a posjetio Vladu Tuzlanske županije.

Trenutna situacija u županiji ocijenjena je znatno boljom u odnosu na vrijeme od prije dvije godine, te je izaslanstvo OSCE-a Vladi Tuzlanske županije iskazalo čestitke na postignutom uspjehu i stabilizaciji prilika, priopćeno je iz Vlade TŽ.

Premijer TŽ-a Bego Gutić je dosadašnju suradnju županijske vlade s OSCE-om ocijenio izuzetno uspješnom, te prezentirao stanje u Tuzlanskoj županiji. 

Posebnu pažnju posvetio je načinima realizacije dva prioritetna cilja Vlade Tuzlanske županije, a to su rješavanje problema koji su za rezultat imali konstantne prosvjede radnika u Tuzli i očuvanje likvidnosti županijskog proračuna. 

Izaslanstvo Vlade izrazilo je zadovoljstvo onim što je urađeno u proteklih 10 mjeseci, posebno s aspekta da su svi problemi riješeni u zakonskim okvirima i s objektivno raspoloživim financijskim sredstvima.

Razgovarano je i o načinima rješavanja proračunskog deficita, a ministar financija TŽ Jakub Suljkanović je istaknuo da se kumulirani deficit ne može rješavati s osnovnim prihodima županije, jer i s takvim prihodima Tuzlanskoj županiji nedostaje oko 20 milijuna KM za financiranje samo svojih osnovnih, ustavnih nadležnosti.

Suljkanović i Gutić su se složili da je jedini kvalitetan način za sanaciju trenutnog financijskog stanja izmjena zakonske regulative kojom se određuje raspodjela javnih prihoda i vraćanje ino-kredit.

Ministar financija je izaslanstvo OSCE-a upoznao i o ključnim aspektima proračuna TŽ za 2016. i planiranim investicijskim, kapitalnim ulaganjima prije svega u oblast obrazovanja, sigurnosti i pravosuđa, te u Međunarodni aerodrom Tuzla, od kojeg se očekuje da putničkim, ali prvenstveno budućim kargo prometom bude motor razvoja gospodarstva ovog kraja.

Ministar razvoja i poduzetništva TŽ Nermin Hodžić je goste upoznao o gospodarskim potencijalima županije, s naglaskom na mala i srednja poduzeća i obrt, po čemu Tuzlanska županija daleko prednjači u odnosu na ostale županije u Federaciji BiH, priopćeno je iz Odjeljenja za informiranje Vlade TŽ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije