šefa Misije OESS-a

Moore: OESS zadovoljan situacijom u Stocu, privremeni ured moramo zatvoriti

Jonathan Moore
27.07.2017.
u 11:43

 Privremeni područni ured Misije OESS-a  u Stocu danas je službeno zatvoren uz prisustvo visokih službenika i šefa Misije OESS-a u BiH Jonathana Moorea.

Ured je otvoren  nakon niza incidenata na redovnim biračkim mjestima tijekom izbora u Stocu prošle godine radi stabilizacije odnosa u lokalnoj zajednici, a OESS je pratio cijelu situaciju i tijekom ponavljanja izbora 19. veljače ove godine.

Moore je na današnjoj kratkoj ceremoniji zatvaranja Ureda naglasio da je OESS zadovoljan situacijom u ovom gradu, ali da će nastaviti pomno pratiti  zbivanja u ovom mjestu.

- Ured smo otvorili nakon što je u Stocu 'ukradena' demokracija prošle godine, a bili smo prisutni kada su izbori ponovljeni 19. veljače 2017. Izlaznost tog dana je bila savršena, izašlo je 75 posto Stočana. Nastavit ćemo pratiti situaciju u ovoj veoma važnoj općini iz terenskog Ureda u Mostaru i drago mi je što ćemo ostati u vezi s ovim gradom, ali Ured u Stocu moramo zatvoriti iz proračunskih i birokratskih  razloga - izjavio je Moore.

Dodaje da nakon ponavljanja izbora Stolac još ima obavezu izabrati zamjenika načelnika, predsjedatelja općinskog vijeća i neke druge funkcije, ali da osnova za politički i društveni razvoj u Stocu postoji.

- To nije rezultat našeg rada, već napora koje su učinili stanovnici Stoca, koji su nama u ovoj zgradi objasnili koje su njihove želje i ambicije za suživot i zajedničke vrijednosti. Ne mogu reći da je u Stocu sve savršeno, ali nije savršeno ni u mojoj zemlji - objasnio je šef Misije OESS-a

Osvrnuo se i na jučerašnji neuspjeli sastanak lidera političnih stranaka koji je sazvao predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović te naglasio da je neophodno nastaviti dijalog.

- Važno je nastaviti dijaloge među političarima, a možda je još važnije da se dijalozi odvijaju između pravih ljudi u BiH. Često vidim u različitim mjesnim zajednicama u Federaciji BiH i Republici Srpskoj mnogo praktičnih, uspješnih lokalnih kontakata. Ne može i ne mora svaki sastanak biti održan u nekoj instituciji, može se to obaviti i na doručku, ručku ili večeri - naglasio je.

Dodao je da ne bi izvlačio veće zaključke iz nečijeg nedolaska na ručak, te da će sigurno biti još mnogo prilika za razgovore lidera političkih stranaka, a obavezno prije općih izbora iduće godine da bi narod mogao saznati više o izbornim politikama, a ne samo o sebičnim nacionalističkim pitanjima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije