šef Misije OESS-a u BiH

Moore: Jezik bošnjačkog naroda je bosanski

Jonathan Moore
07.03.2017.
u 09:07

Jezik bošnjačkog naroda je bosanski, izjavio je u intervjuu za "Dnevni avaz" šef Misije OESS-a u BiH, američki diplomata Jonathan Moore, ponovivši svoje riječi koje je prije nekoliko dana objavio na Twitteru kao reakciju na navode pojedinih medija o "bošnjačkom jeziku".

Ova njegova poruka nije ništa drugo do kontinuitet u borbi protiv svake vrste diskriminacije u BiH.

- Jezik bošnjačkog naroda je bosanski. Ovo pitanje već je dovoljno ispolitizirano i nikako ne ide u prilog da se rješenje za ovaj problem odugovlači. Iznalaženje rješenja zahtijeva prije svega angažman, odgovornost i volju vlasti RS, a Misija OESS-a u BiH spremna je pružiti punu podršku svim procesima koji će dovesti do što bržeg rješenja - rekao je Moore u intervjuu za "Avaz".

Naglasio je kako je međunarodni princip da narod može nazvati jezik kako želi i jezik bošnjačkog naroda je bosanski.

- To je i postojeća praksa već godinama kako u BiH tako i širom svijeta. Više puta smo čuli da u RS žele postupati u skladu s Ustavom Republike Srpske. Ako žele govoriti o jeziku bošnjačkog naroda, onda analogno tome, u skladu s Ustavom, moraju govoriti i o jeziku srpskog naroda i jeziku hrvatskog naroda. Svako drugo ponašanje je diskriminirajuće - upozorio je šef Misije OESS-a.

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
09:37 07.03.2017.

Žalosno je što se u kantonima sa HDZ vladavinom takođe koristi bošnjački umjesto bosanskog jezika, a puna him usta ugroženosti i jednakopravnosti.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?